Timp liber

Lumen: poveste despre Timișoara, biciclete zburătoare și macarale, în vechiul port / FOTO + VIDEO

Știți unde este vechiul port al Timișoarei? Îl puteți (re)descoperi, împreună cu o parte din povestea orașului de pe Bega, la finele acestei săptămâni. Cu macarale, bărci, biciclete, lumini și proiecții. Asta înseamnă Lumen, cel mai important proiect cultural din 2018.

„Bega!” este un program al Asociației Timișoara 2021, creat de Plai, alături de comunitatea creativă locală, care își propune să introducă în circuitul cultural al orașului malurile râului Bega și de a-i atrage pe localnici înspre acestea, implicându-i în diverse activități artistice. Primul eveniment este unul inedit, complex și puțin ținut sub obroc, la care se lucrează de săptămâni bune și în care s-au implicat sute de oameni. Vorbim despre „Lumen”, un spectacol care se va juca trei seri la rând, în intervalul vineri, 5 octombrie – duminică, 7 octombrie. Locul de desfășurare: vechiul port al Timișoarei, un loc de care își aduc aminte și-l pot localiza doar cei pasionați de istoria urbei de pe Bega. E vorba despre Splaiul Sofocle, între strada Vulturilor și bd. Dâmbovița, unde sunteți așteptați în fiecare dintre cele trei seri, un pic înainte de ora 20, la care este programat să înceapă spectacolul. Acesta va dura trei sferturi de ceas și promite o experiență inedită, care o să vă țină cu sufletul la gură.

Logistica spectacolului include 2 macarale de 80 și 130T, video-mapări cu proiectoare de 100.000 de lumeni, barje, bărci și alte elemente tehnice. Cerul devine scena pe care se vor derula momente spectaculoase, de la un carusel cu biciclete zburătoare, până la o cameră plutitoare, suspendate de brațele de macara. Povestea, spusă dintr-o perspectivă personală, este coordonată de Kevin Finnan, director artistic al companiei britanice Motionhouse și coregraf al Jocurilor Paralimpice de la Londra. Muzica este scrisă de compozitoarea Sophy Smith, cu participarea lui Cari Tibor, conținutul grafic pentru videomapări va fi realizat de compania bască Logela, iar conținutului artistic este creat cu participarea Unfold Motion (RO, TM), Asociația Culturală TGP (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru muzică) și Asociația Tango Timișoara, Salsa with Attitude Dance School, Amalia Gaiță și Alexandra Șari. Programul beneficiază și de susținerea organizațiilor Prin Banat, Solidart, I.S.O.T, Melopolis, Ceva de Spus, Verde pentru Biciclete, Universitatea de Vest Timișoara și Alergotura. (foto și video: Motionhouse)

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

4 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

6 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

8 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

8 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

9 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

10 ore ago