Primăria Timişoara

Plen cu cântec la CL Timișoara. Robu, despre consilierii PSD: Lumea va da cu pietre

S-a lăsat cu vorbe grele în plen la CL Timișoara. A fost ședință extraordinară, iar consilierii PSD s-au ținut de promisiunea de a nu mai vota proiecte pe care le primesc în ultima clipă. Nicolae Robu a răbufnit și a spus că, în cei 6 ani de când e primar, n-a avut niciodată așa „un gust amar”.

Consilierii locali au fost chemați vineri după-amiază la un plen extraordinar, care avea anunțată o ordine de zi cu patru puncte. Realitatea a adus însă și o anexă pe care erau alte 11. De aici a început, din nou, schimbul de replici acide între primarul Nicolae Robu și consilierii PSD. „Susținem niște lucruri firești, normale, civilizate. Dar dacă avem o ședință ordinară, miercuri, se întâmplă ceva weekendul acesta? Sunt proiecte pe care nu le-am văzut încă”, a spus Dan Idolu.„Solicitarea pe care o facem este ca de fiecare dată când are loc o ședință extraordinară, fiecare proiect care se propune să fie însoțit de un mic preambul în care să se explice de ce este urgent. Ca avocată, spun sincer, noi încălcăm repetat, la fiecare ședință extraordinară sau de îndată legea. Acum nu, dar poate peste un an, doi, trei, cinci aceste lucruri ne vor fi imputate. E vorba de necesitatea unei mai bune organizări. Domnule primar, dvs. cunoașteți proiectele, dar noi venim de la joburile noastre și ne trezim cu ele în față”, a completat Luminița Țundrea.

Replica primarului Robu a venit imediat. „Uitați-vă ce înseamnă aceste proiecte (…) Ar trebui să vă îngrijorați, doamna consilier, când cineva vine și cere socoteală, de ce s-a ratat posibilitatea de a aduce bani mulți? Apar oportunități aproape peste noapte, noi vrem să fim pe fază (…) asta este realitatea, nu bazaconiile pe care le debitează tot felul de cretini despre performanțele Timișoarei (…) Haideți să rămânem întregi, și unii, și alții și să colaborăm pentru a face cât mai multe lucruri bune. Nu e șantaj, e doar prezentarea alternativei la abordarea constructivă pe care o propun și la care ați marșat de multe ori”, a spus edilul. Acesta a și retras de pe „suplimentară” două proiecte, admițând că acestea nu sunt urgențe.

Ce credeți că ne departajează? Dincolo de toate prostiile pe care le debitează unii, dincolo de tot ce se aruncă în spațiul public, Timișoara este performantă. De ce? Pentru că alții se pierd în birocrație, în tot felul de formalități. Noi am fost pragmatici, am mers pe drumul cel mai scurt către înfăptuirea de obiective. Avem de ales între a face performanțe, a lăsa ceva în urma noastră și a găsi niște chichițe astfel încât societatea românească să funcționeze cât mai prost.
Primarul Nicolae Robu

Unul dintre proiectele cu cântec a fost cel legat de modificarea contractului de delegare a serviciului de iluminat public, votat la finele lunii iulie. Înainte de vot, social-democrații Dan Idolu și Sorin Ionescu au părăsit plenul. Liderul grupului PSD explică de ce a luat această decizie.

„Dacă am făcut anumite concesii, pentru proiecte pe care le-am considerat cu adevărat urgente, nu înseamnă că trebuie să permanentizăm un astfel de comportament. Proiectele sunt importante, dar primăria nu a fost în stare să le pregătească în timp util, astfel încât măcar să citim despre ce e vorba… Am aflat după ora 14 titlurile acestor proiecte. La ora 14 fără un sfert, materialele nu existau la secretariat”, susține Idolu. Potrivit acestuia, PSD-iștii îl anunțaseră deja pe Robu că vor vota proiectul, dar doar în plenul ordinar de miercuri, 24 octombrie. „Eu le-am recomandat colegilor, și am vorbit înainte cu domnul primar, să votăm miercuri, deci peste 3 zile de lucru, că nu cred că lucrează cineva în weeekend la primărie”, a mai spus Dan Idolu.

Proiectul a căzut, pentru că avea nevoie de 18 voturi, iar în sală nu erau oricum decât 19 consilieri, din care 4 social-democrați. S-a mers mai departe în plen în aceeași direcție și toate proiectele care necesitau 2/3 din voturi au căzut. Ședința s-a terminat fără consilierii PSD, care au părăsit și ei sala, dar cu primarul Robu foarte nervos și, spune el, dezamăgit.

„Stimați timișoreni, încă o mostră de conduită politico-administrativă. Nu sunt eu îndreptățit când spun că PSD reprezintă partidul împotriva Timișoarei, de fapt? Aici nu vorbim de țară, vorbim de ce se întâmplă în Timișoara. Noi nu am vrut să politizăm acest act administrativ (…) Dacă această conduită continuă, lumea va da cu pietre efectiv, după ce se comportă atât de ostil cu orașul. Eu spun lucrurilor pe nume: ce vrem, încrâncenare în oraș? Sau vrem să trăim în înțelegere?”,li s-a adresat edilul celor care urmăreau transmisia live de la plen, de pe Facebook.

Cetățenii vor fi și îndârjiți, pe deasupra, să-i penalizeze pe cei care se poziționează împotriva intereselor orașului. Am un gust foarte amar, de puține ori mi s-a întâmplat de cei 6 ani de când sunt primar, să am un gust așa amar ca acum. Am crezut că putem depăși primitivismul politic. M-au dezamăgit total acești concitadini, că nici nu le pot spune colegi de arenă politică, că nu se comportă ca niște colegi, se comportă ca niște dușmani ai orașului.
Primarul Nicolae Robu.

Revenind la iluminatul stradal și întreținerea lui, totul s-a învârtit în jurul unui singur cuvânt. Lucrurile sunt serioase, pentru că STPT încă nu are licență pentru acest serviciu. „Licență practic noi nu avem, suntem în perioada în care avem prorogare de termen, până la rezolvarea documentației. Am depus în termen documentația și a apărut această obiecție, care a fost de fapt o chestiune strictă de terminologie. Obiectul contractului este «delegarea de gestiune prin atribuire directă a serviciului Întreținere a serviciului de iluminat». Nu există această terminologie în Legea 52, ci trebuie scris așa «delegarea de gestiune prin atribuire directă a serviciului de iluminat public». Fără «întreținere». Practic, trebuia scos acest cuvânt”, explică Petru Ehegartner, din partea STPT.

Ehegartner mai spune că a aflat miercuri de această modificare. „Am avut un aviz inițial de la Oficiul Concurenței, care este valabil practic 30 de zile. De la obținerea acestui aviz, eram obligați ca, în termen de 30 de zile, să depunem actele pentru obținerea licenței. Noi am făcut acest lucru și s-a prorogat pentru chestiunea asta. Miercuri am fost la București și am aflat de această modificare”, ne-a mai spus reprezentantul STPT.

Urmează un plen ordinar al CL, care va avea loc miercuri, 22 octombrie, va avea peste 70 de proiecte. Fără listă suplimentară.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

7 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

10 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

10 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

13 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

14 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

15 ore ago