Primăria Timişoara

Primăria Timișoara nu mai avizează festivaluri în cartiere, dar Robu spune că trebuie să acceptăm viața la oraș, cu tot ce este ea

Primăria nu va mai autoriza evenimente desfășurate pe proprietăți private, organizatorii urmând să-și asume toate riscurile și eventualele sancțiuni. Nicolae Robu spune însă că Timișoara este un oraș viu, cu un puls sănătos, unde este firesc ca, în anumite momente, să fie ceva mai mulți decibeli.

Activistul civic Cristian Brâncovan a făcut plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara pe numele city managerului Robert Kristof, care a autorizat, din postura de șef al Comisiei de avizare a adunărilor publice, desfășurarea, până la ora 6 dimineața, a unui festival din parcarea mallului din Calea Șagului. Mii de oameni au avut parte, fără să vrea, de concerte aproape în sufragerie. Cei care au făcut reclamații la poliție au primit aceeași explicație: există autorizație. Kristof a spus însă că legea nu poate restrânge activitățile desfăurate pe proprietăți private. „Dacă gălăgia persistă, te poate opri poliția. Autorizația de la primărie este pentru desfășurarea evenimentului. Ea nu te exonerează de alte obligații legale”, ne-a explicat administratorul public.

Primarul Nicolae Robu spune acum că nici măcar n-ar fi trebuit să existe o autorizație de la comisia PMT, tocmai pentru că VestFest s-a ținut pe o proprietate privată. „N-o să mai dăm avize pentru evenimente pe proprietate privată, dacă nu suntem și noi implicați ca organizatori. Trecând peste asta, și pe proprietăți private trebuie să se respecte legea. Nu e în regulă ca în mijlocul unor cartiere, unde trăiește foarte multă lume, să se organizeze evenimente care produc gălăgie, nu spun zgomot, până dimineața. Oamenii trebuie să se distreze, dar trebuie să se și poată odihni”, afirmă edilul-șef.

Robu dă exemplul zonei de la stadion, unde nu se mai organizează de câțiva ani festivaluri cu mare afluență de public. „Când se organizau evenimente acolo, toți cetățenii din jur erau deranjați profund. Am ținut seamă de sesizările lor. Nu e în regulă să ajungem acum să deranjăm cetățenii din Calea Șagului sau pe cei din altă zonă a orașului”, susține primarul.

Potrivit acestuia, se poate depăși totuși ora 23. „Sunt situații de excepție, când sunt festivaluri de foarte mare anvergură și când, sub răspunderea organizatorilor, se poate depăși ora 11, ora 12, dar astea trebuie să fie excepții și cei care își asumă să facă asta evident că suportă consecințele legii. Nimeni nu este mai presus de lege”, mai spune Nicolae Robu.

Nu s-a încălcat legea, a fost un gest redundant. Nu era nevoie de acel aviz. Dându-l, cei ce l-au dat au făcut ceva superfluu.
Primarul Nicolae Robu, despre avizul dat de PMT pentru VestFest

Totuși, edilul șef spune că timișorenii trebuie să înțeleagă că într-un oraș ca al lor e normal ca unii dintre ei să fie nemulțumiți. „Vrem să avem o locație unde să putem organiza în voie evenimente fără a-i deranja pe cei care nu participă la ele. Dar nici să ținem orașul mort nu putem. Am spus-o și formula de adresare a făcut carieră, un oraș precum Timișoara nu poate fi campus monastiresc. Așa, unii cetățeni se plâng că-i deranjează clopotul de la catedrală. Păi unde ajungem? Într-un oraș trebuie să existe și înțelegere, și toleranță, că altfel ce facem? Unii sunt deranjați că noi avem spectacole în Piața Victoriei. Păi ce vreți, să nu mai avem viață culturală în oraș? Nu putem să ne limităm numai la ce se întâmplă în spații închise. Ar fi vai și amar dacă am face asta (…) Noi am arătat că mergem cu actul cultural către cetățeni”, explică Robu.

Cine vrea liniște, există sate, există munți, există multe locuri unde pot avea liniște. Un oraș este un oraș. Dacă am optat să trăim aici, trebuie să acceptăm viața la oraș cu tot ce are ea. Lucruri plăcute, lucruri neplăcute, iar unele lucruri care sunt plăcute pentru unii sunt neplăcute pentru alții. Fiecare este cu propriul eu.
Primarul Nicolae Robu

Conform primarului Timișoarei, locuitorii orașului de pe Bega au ocazia să-și dezvolte orizontul cultural datorită atitudinii administrației locale. Chiar dacă asta presupune și unele inconveniente. „Facilităm participarea cetățenilor la actul cultural, artistic… se petrec o mulțime de evenimente în aer liber, unde are acces oricine, și bogatul, și săracul. Și cel inițiat, și cel care e întâmplător în zonă și începe să-i placă și lui, chiar dacă este neinițiat (…)

Ați văzut că avem și expoziții. Păi unii nu au văzut în viața lor o expoziție. Trec prin Piața Libertății că au treabă pe acolo și văzând ceva expus, se opresc și unora începe să le placă. Asta este ideea, să organizăm cât mai multe în aer liber. Unele dintre aceste lucruri, aceste evenimente, inevitabil sunt la un nivel ridicat de decibeli. Un oraș cu puls sănătos precum Timișoara e altceva decât un campus monastiresc. Acolo este liniște”, a conchis Nicolae Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cosmin Tabără a votat pentru echilibru, onestitate și diplomație

Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…

2 ore ago

La ora 12.00, prezenţă mai mare la vot în Timişoara, decât pe judeţul Timiş

La ora 12.00, la cinci ore după deschiderea secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

2 ore ago

Alfred Simonis, la ieșirea din cabina de vot: ”Am votat cu un om care și-a demonstrat competența la guvernare”

După ce și-a exercitat dreptul la vot, Alfred Simonis,  preşedintele PSD Timiş, totodată președinte al…

3 ore ago

CFR Timișoara, victorie cu scor de tenis la Deva, într-un derby regional

Etapa a 11-a din prima ligă de futsal a debutat sâmbătă, 23 noiembrie, la Deva,…

3 ore ago

Dominic Fritz nu a putut vota, dar a făcut un apel pentru „votul util pentru România”

Primarul Dominic Fritz încă nu poate vota, dar a făcut un apel la timişoreni să…

3 ore ago

Lugojul, eșec dramatic la Blaj, dar nu a venit acasă cu mâna goală

Aproape de șocul campionatului! Voleibalistele de la CSM Lugoj au fost foarte aproape de a…

3 ore ago