Ziaristu' de terasă

Referendumul lui Dragnea, sprijinit de PNL, spre dezastru. Urmează marea fraudă?

Românii par să fie mult mai inteligenți decât clasa politică, alegând calea europeană prin boicotul dat referendumului. Fiindcă dincolo de miza politică imensă a acestui demers, avem de-a face și o confruntare de valori civice, anti și pro-europeană. După o zi și trei ore de votat, abia 7,24% dintre românii cu drept la vot ieșiseră la urne. Și asta în pofida multor disfuncționalități, ca să nu spun fraude, întâmplate în prima zi. Orice studiu statistic și sociologic arată că, în mod normal, pragul de 30% nu va fi atins. Asta dacă nu cumva PSD și BOR vor scoate din recuzită pentru turism electoral autocarele cu „familiști tradiționali”. Mai bine spus, e vorba să scoată la modul grobian, fiindcă turismul electoral deja se întâmplă.

Se prefigurează astfel o înfrângere usturătoare pentru Liviu Dragnea și PSD, dar și pentru liberali, care, în mod cu totul supect, au ales calea populismului, sprijinind demersul social-democraților. Sau, mai precis, al lui Liviu Drgnea, primul interesat ca acest referendum să treacă. Ironia sorții, e vorba chiar de omul condamnat definitiv pentru fraudarea unui alt referendum. Și ca să fie eliminat orice dubiu privind caracterul anti-european al plebiscitului stă dovadă chiar declarația lui Dragnea imediat după ieșirea la urne: „Am votat pentru ceea ce solicită milioane de români, pentru ceea ce cred eu că ne definește ca societate și ca națiune. Cred că e important ca românii să vină la vot, pentru că ar fi bine să decidem noi ceea ce vrem pentru societatea și națiunea noastră. Știm cu toții că, de ani de zile, ni se spune că alții știu mai bine cum trebuie să trăim, cum trebuie să acționăm, alții știu mai bine ce e bine pentru noi. Eu cred că este momentul să decidem noi ce societate și ce țară vrem să avem și cum vrem să trăim în țara noastră”.
Altfel, primarul liberal al Timișoareai, Nicolae Robu, e convins că toată campania dusă pentru neprezentare la vot, ar fi ilogică. „Nu e păcat ca referendumul să fie anulat?”, s-a lamentat Robu. Nu, nu e deloc păcat. Din contră, ar fi o dovadă clară că România n-a deraiat de la traiectoria sa europeană. Și asta în pofida politicienilor care au încercat acest lucru.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

2 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

2 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

4 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

4 ore ago