Social

Sf. Dumitru, ziua în care căldura intră în pământ

Ziua de 26 octombrie îi este dedicată Marelui Mucenic Dumitru, izvorâtorul de mir și făcătorul de minuni din Tesalonic. El a trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximian, fiind cunoscut pentru viața sa plină de curățenie și pentru credința sa puternică.

În acea perioadă, împărații se temeau de cei care le puteau distruge autoritatea propovăduind creștinismul. Maximian l-a aruncat pe Sfântul Dumitru în temniță pentru a-l ține la distanță de poporul care ar fi putut fi influențat de învățăturile sale. Tot în acea vreme, împăratul se lăuda cu un supus al sau, Lie, despre care spunea că era cel mai puternic om de pe pământ, invitându-i pe curajoși să-l confrunte.

Un tânăr creștin, Nestor, a vrut să se lupte cu Lie, așa că a mers la temnița Sfântului Dumitru, pentru a-i cere binecuvântarea. Sfântul l-a însemnat cu semnul crucii pe frunte și i-a prezis că va învinge, ceea ce s-a și întâmplat. Când Maximian a aflat că victoria i se datora sfântului prizonier le-a poruncit soldaților să meargă să-l străpungă cu sulițele. Se povestește că moaștele și sângele Sfântului Dumitru au înfăptuit numeroase miracole, aducând sănătate unor oameni care nu mai aveau nicio speranță.

Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna și înfrunzește natura, Sfantul Dumitru desfrunzește codrul și usucă plantele. Există credința că în această zi, căldura intră în pământ și gerul începe a-și arăta colții.

Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Ei își pun cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. În Bucovina, cine seamănă usturoiul după Sânmedru va avea parte în anul următor numai de pagubă. În Oltenia se spune că numai dacă respecţi toate tradiţiile sărbătorii vei fi protejat de necazuri şi alte primejdii. Oamenii de la ţară respectau superstiţiile pentru a-şi proteja animalele de lupi.

Tot în această zi de octombrie se taie coama cailor tineri, pentru ca aceasta să crească frumoasă. În schimb, de Sfântul Dumitru nu trebuie să foloseşti pieptănul, altfel atragi asupra ta primejdii şi necazuri.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

5 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

8 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

10 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

11 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

11 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

12 ore ago