Primăria Timişoara

Vom avea căldura la iarnă. Primăria Timișoara ia împrumut peste 21 de milioane de euro pentru Colterm

Primăria Timișoara se îndatorează pentru Colterm. Este vorba despre un împrumut prin Trezorerie, iar banii vor asigura funcționarea pe timp de iarnă a societății de termoficare. Suma este de peste 101 milioane de lei.

Consilierii locali au fost de acord miercuri cu un proiect de hotărâre pentru contractarea unui împrumut de 101,02 milioane de lei. Acesta are o destinație clară. „Este un împrumut pentru susținerea societății de termoficare. Este o ordonanță de urgență scoasă special pentru acordarea de suport pentru societățile de termoficare în regim centralizat, toate societățile din țară confruntându-se cu dificultăți. Este un împrumut prin Trezorerie”, a spus, în plen, primarul Nicolae Robu.

Împrumutul are la bază OUG nr. 89/2018, privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Acest act normativ vizează unele reglementări pentru a se evita blocarea activității de furnizare a energiei termice în sezonul rece 2018/2019. Potrivit OUG, primăria poate împrumuta cel mult 450 de milioane de lei din venituri de privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului.

Cei de la Colterm au cerut primăriei să contracteze împrumutul „pentru finanțarea cheltuielilor curente de funcționare pentru sezonul rece 2018-2019, respectiv pentru plata facturilor de gaz și cărbune”.

Actele depuse pentru justificarea acestui împrumut spun că, în sezonul de iarnă 2018/2019, Colterm ar avea nevoie de 69,14 milioane de lei pentru gaze naturale, 24,3 milioane lei pentru cărbune, 5,6 milioane lei pentru energia electrică și 1,92 milioane lei pentru apa folosită. Proiectul de hotărâre a trecut cu 24 din cele 27 de voturi exprimate.

Societatea Colterm este afectată de datoriile istorice acumulate de-a lungul timpului. Anul acesta, timișorenii racordați la sistemul centralizat au rămas fără apă caldă, după ce societatea nu și-a putut achita la timp facturile la gaz. Colterm intenționează să obțină o finanțare de aproximativ 28 de milioane de euro, bani de la UE, pentru reabilitarea rețelei de transport și distribuție pentru energia termică. Dacă proiectul va fi aprobat, el presupune și creșterea prețului la gigacalorie, cu începere din 2021.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

9 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

9 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

16 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

16 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

16 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

19 ore ago