Consiliul Judeţean Timiş

Castelul Huniade, poveste fără sfârșit. CJ Timiș speră să fie semnată totuși recepția pentru aripa nord-vest

Castelul Huniade rămâne închis, dar în 2021 ar putea fi deschise pentru vizitatori o parte din el și curtea interioară. E nevoie însă de semnarea recepției pentru lucrările efectuate în ultimul deceniu la aripa de nord-vest, iar situația nu este deloc simplă.

Lucrările de consolidare la aripa de nord-vest a Castelului Huniade au început în 2006, dar s-a lucrat mai mult în hopuri. Ele au fost reluate în 2015, după o pauză și niște procese.Proiectul este finanțat de la bugetul CJ Timiș, suma alocată până acum fiind de aproximativ 12 milioane de lei. De-a lungul acestei perioade au fost și procese, iar în vara lui 2016 în Sala Cavalerilor a plouat cu găleata.

CJ Timiș a comandat o expertiză tehnică la Castelul Huniade, care să arate exact ce s-a făcut acolo, în „oglindă” cu proiectul de reabilitare. Ea este finalizată de aproape un an și este nevoie de unele remedieri. Acestea sunt obligatorii, în vederea semnării recepției lucrării. „Expertiza tehnică este în valoare de 155.000 lei pentru Muzeul Național al Banatului. Mai multe asociații din Timișoara solicită liberul acces la acest raport. Se împlinește un an de când a fost depus acest raport la CJ Timiș. Când vor continua lucrările?”, a întrebat, în plen, Viorel Coifan (PNL).

Un răspuns clar nu există în acest moment. Nu se știe când ar putea fi semnată recepție, fără de care nu pot începe eventualele demersuri pentru accesarea unor fonduri europene sau bani guvernamentali pentru reabilitarea restului de castel. CJ Timiș ar vrea să deschidă, până în 2021, o parte din Castelul Huniade, o porțiune care va include și curtea interioară, unde se vor face lucrări de reabilitare cu bani din bugetul CJ Timiș.

„Acest proiect este demarat de 10 ani. Acum un an și jumătate s-a luat decizia de a demara această expertiză pentru a clarifica situația privind lucrările de consolidare a aripii de nord-vest. Sper ca în momentul în care vom avea finalizată recepția să discutăm ceea ce înseamnă punere în valoare a Castelului Huniade. Există posibilitatea de a fi inclus spre finanțare acest proiect în programul guvernamental privind reabilitarea patrimoniului cultural. Atâta timp cât nu putem închide lucrările, nu vom putea accesa niciun fel de fonduri. Cauza este neconcordanța în ceea ce privește lucrările”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Institutul Național al Patrimoniului a decis că vechiul castel poate fi reabilitat cu bani de la București. „S-a adoptat lista cu obiectivele incluse cu bani de la Ministerul Culturii. E o listă foarte scurtă, iar două poziții sunt obiective de infrastructură culturală din Timișoara, Castelul Huniade și Teatrul Național – Opera Română. Ministerul Culturii, prin programul național de restaurare desfășurat de Institutul Național al Patrimoniului, va finanța și supraveghează programul de restaurare a acestor două obiective culturale”, spunea, la începutul lunii noiembrie, secretarul de stat Ion Ardeal Ieremia.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89

O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…

12 ore ago

Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia

Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…

13 ore ago

Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…

13 ore ago

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…

14 ore ago

Întreruperea furnizării apei în Jimbolia

În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…

14 ore ago