Consiliul Judeţean Timiş

Castelul Huniade, poveste fără sfârșit. CJ Timiș speră să fie semnată totuși recepția pentru aripa nord-vest

Castelul Huniade rămâne închis, dar în 2021 ar putea fi deschise pentru vizitatori o parte din el și curtea interioară. E nevoie însă de semnarea recepției pentru lucrările efectuate în ultimul deceniu la aripa de nord-vest, iar situația nu este deloc simplă.

Lucrările de consolidare la aripa de nord-vest a Castelului Huniade au început în 2006, dar s-a lucrat mai mult în hopuri. Ele au fost reluate în 2015, după o pauză și niște procese.Proiectul este finanțat de la bugetul CJ Timiș, suma alocată până acum fiind de aproximativ 12 milioane de lei. De-a lungul acestei perioade au fost și procese, iar în vara lui 2016 în Sala Cavalerilor a plouat cu găleata.

CJ Timiș a comandat o expertiză tehnică la Castelul Huniade, care să arate exact ce s-a făcut acolo, în „oglindă” cu proiectul de reabilitare. Ea este finalizată de aproape un an și este nevoie de unele remedieri. Acestea sunt obligatorii, în vederea semnării recepției lucrării. „Expertiza tehnică este în valoare de 155.000 lei pentru Muzeul Național al Banatului. Mai multe asociații din Timișoara solicită liberul acces la acest raport. Se împlinește un an de când a fost depus acest raport la CJ Timiș. Când vor continua lucrările?”, a întrebat, în plen, Viorel Coifan (PNL).

Un răspuns clar nu există în acest moment. Nu se știe când ar putea fi semnată recepție, fără de care nu pot începe eventualele demersuri pentru accesarea unor fonduri europene sau bani guvernamentali pentru reabilitarea restului de castel. CJ Timiș ar vrea să deschidă, până în 2021, o parte din Castelul Huniade, o porțiune care va include și curtea interioară, unde se vor face lucrări de reabilitare cu bani din bugetul CJ Timiș.

„Acest proiect este demarat de 10 ani. Acum un an și jumătate s-a luat decizia de a demara această expertiză pentru a clarifica situația privind lucrările de consolidare a aripii de nord-vest. Sper ca în momentul în care vom avea finalizată recepția să discutăm ceea ce înseamnă punere în valoare a Castelului Huniade. Există posibilitatea de a fi inclus spre finanțare acest proiect în programul guvernamental privind reabilitarea patrimoniului cultural. Atâta timp cât nu putem închide lucrările, nu vom putea accesa niciun fel de fonduri. Cauza este neconcordanța în ceea ce privește lucrările”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Institutul Național al Patrimoniului a decis că vechiul castel poate fi reabilitat cu bani de la București. „S-a adoptat lista cu obiectivele incluse cu bani de la Ministerul Culturii. E o listă foarte scurtă, iar două poziții sunt obiective de infrastructură culturală din Timișoara, Castelul Huniade și Teatrul Național – Opera Română. Ministerul Culturii, prin programul național de restaurare desfășurat de Institutul Național al Patrimoniului, va finanța și supraveghează programul de restaurare a acestor două obiective culturale”, spunea, la începutul lunii noiembrie, secretarul de stat Ion Ardeal Ieremia.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

3 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago