Primăria Timişoara

Cu an și jumătate înainte, Robu a anunțat PSD: Alegerile sunt oricum câștigate dinainte! Nu se apropie nimeni!

Vom avea încă 12 fântâni de cartier, fiindcă asta cer timișorenii, iar primăria e dispusă să plătească până la 239.000 de euro. Proiectul a trecut în CL cu multe abțineri și o dezbatere de câteva zeci de minute. Primarul Nicolae Robu a anunțat, cu această ocazie, că oricum „alegerile sunt câștigate dinainte” și că PSD ar face mai bine să nu boicoteze proiectele.

Primăria Timișoara va face 12 noi fântâni prin cartiere, fiecare dintre ele la un preț estimat de aproape 20.000 de euro / bucată. Consilierii locali au aprobat, în ultimul plen, studiul de fezabilitate „Execuție fântâni forate în municipiul Timișoara”, întocmit de Eurodraft Proiect Design SRL. Dar nu fără scântei.

Subiectul, deși în aparență unul minor, a iscat o dezbatere care a durat câteva zeci de minute. Practic, este vorba despre realizarea a 12 noi fântâni în cartiere, pe bani de la bugetul local. „Nu înțeleg de ce pe bugetul local trebuie să mai facem încă zece fântâni cu o apă de calitate îndoielnică. De la Aquatim și DSP am cunoștințe că nu este neapărat cea mai bună apă ca și calitate vizavi de ceea ce este pe rețeaua de apă-canal publică (…) De ce nu ar face chiar Aquatim, pe bugetul lor, aceste fântâni? Nu sunt argumente suficiente să se cheltuiască bani din bugetul local, și așa suficient de redus, să construim fântâni din sursă subterană, zicând că ridicăm nivelul de trai al populației. Sunt bani cheltuiți inutil. Care este oportunitatea? De ce nu lăsăm Aquatim să construiască?”, a spus Dan Idolu (PSD).

Au urmat replici din partea liberalilor, s-a spus chiar că în anumite zone ale Timișoarei oamenii își spală rufele la astfel de fântâni (!! – n.r.), iar primarul Nicolae Robu a explicat că societatea de apă-canal nu poate face astfel de investiții, pentru că ar trebui să-i fie transferată o parte din domeniul public și așa ceva nu se poate. Independentul Adrian Orza a cerut, pe de altă parte, „țâșnitori” în parcuri, fiindcă sunt prea puține. Liberalul Ciprian Mihok a solicitat ca pe fântâni să fie puse buletine mai detaliate privind calitatea apei. Întrebat de social-democratul Sorin Ionescu cine răspunde în cazul în care cineva se îmbolnăvește din cauza apei băute de la o astfel de fântână, Robu a răspuns că responsabilitatea este în „curtea” Direcției de Sănătate Publică, deși primăria ar fi proprietarul fântânilor.

Potrivit referatului care însoțește proiectul, prețul estimat pentru cele 12 fântâni este de 1,1 milioane de lei, cu tot cu TVA. „Se propune realizarea a 12 fântâni publice forate, respectiv captări de apă din surse subterane, prin puțuri forate. Acestea asigură o sursă alternativă de apă potabilă pentru locuitorii municipiului Timișoara, având o importanță deosebită și din punct de vedere economic și social (…) Forajele de explorare – exploatare propuse se vor executa la adâncimea de 80 – 125 m”, scrie în referat. Durata de realizare a investiției este de 6 luni.

Chiar nu merită oamenii, dacă așa le place lor, să bea apă de la mare adâncime, nu tratată cu clor? Asta vor ei, noi putem să spunem cât vrem că este mai bună apa de la robinet. Părerea lor este că e mai bine așa. Ei cer, că n-a apărut din neant. Sunt mulți care cer. Spun «Merg până nu știu unde să iau apă, nu ne faceți și nouă aici?». Sunt lucruri minore, dar care dau satisfacție oamenilor. Sau poate chiar asta deranjează.
Primarul Nicolae Robu

Ceea ce părea, până atunci, o simplă discuție despre inofensive fântâni de cartier s-a transformat apoi într-o adevărată declarație politică a primarului Timișoarei. Robu le-a transmis PSD-iștilor că, oricum, alegerile sunt câștigate și că nu fântânile îl vor face din nou primar!

„Se știe că atunci când faci fântâni, că primarul Ciuhandu a luat multe voturi pe acele fântâni, ca s-o spun pe șleau, lumea apreciază, și atunci hai să încurcăm. Dom’le, iau destule voturi oricum, dacă candidez, nu am nicio emoție. Știți că aveți sondaje, nu se apropie nimeni. Nu câștig prin fântâni alegerile, alegerile sunt oricum câștigate dinainte, știți foarte bine. De ce să nu le dăm oamenilor posibilitatea să aibă apă?

Haideți să nu încercăm iar să boicotăm. Că boicot s-a încercat și la Pasajul Jiul, Pasajul Popa Șapcă, centrul istoric, vaporașe și la absolut tot. Nu ne onorează asta. Până la urmă, tot se fac, dar hai să arătăm că se fac că punem umărul cu toții. Și atunci și lumea mai dă din voturi. Că altfel mi-e că, cum să vă spun, nu cred că din fântâni îmi iese atât cât să pot fi primar. E o solicitare a oamenilor, eu merg între oameni. Haideți, aveți bărbăția, indiferent de genul pe care-l aveți , să veniți cu mine între oameni, acolo în cartiere?”, a spus Robu, în plen.

Proiectul a fost supus la vot și a trecut, în cele din urmă, cu 15 voturi „pentru” și 7 abțineri. În iunie 2016, a fost făcut un alt studiu de fezabilitate pentru alte 12 fântâni publice forate, la un cost estimat de 130.000 de euro, cu tot cu TVA.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

2 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

2 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

3 ore ago

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin…

3 ore ago

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

3 ore ago

La Ghiroda se va ridica un centru de colectare a deşeurilor prin aport voluntar

Luni, 29 aprilie, primarul comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, a semnat autorizația de construire pentru ,,Centrul…

3 ore ago