Primăria Timişoara

Dărâmăm și cândva o să amenajăm. Primăria a băgat buldozerele și în garaje din Dorobanți / FOTO

Primăria intră cu buldozerele și în garaje din alte părți ale orașului, nu doar în Soarelui. A început dărâmarea a aproape 30 de construcții din zona Dorobanți, cu promisiunea unei super-amenajări ulterioare. Când va fi făcută aceasta nu se știe și oamenii se tem că vor rămâne cu ruinele.

Primăria a început demolarea unei noi baterii de garaje, de această dată în altă zonă decât Soarelui. Utilajele au apărut pe Intrarea Kodaly 6 și nu toată lumea este încântată. „Ni s-a spus că vor veni să demoleze. Au venit joi, cu poliție locală, cu tot. Sunt 28 de garaje, pentru care toată lumea avea contracte. Din ce știu eu, cam 90% aveau în regulă și extrasele CF. Acum le dărâmă și ni se spune că se va face o parcare. Am întrebat când va fi gata, au ridicat din umeri”, spune unul dintre cei care tocmai va rămâne fără garaj.

Oamenii susțin că nu au încredere în promisiuni, pentru că municipalitatea a mai început în zonă amenajarea unei parcări, dar n-a terminat-o nici până în ziua de azi. Ei au și o explicație pentru „buldozeriadă”: garajele deranjau operațiunea de aprovizionare a unui magazin din zonă. Odată dispărute, mașinile de marfă vor putea circula în voie printre blocuri.

De partea cealaltă, reprezentanții PMT spun că demolarea s-a făcut la solicitarea locatarilor. „Conform HCL prin care terenul a fost declarat de utilitate publică și la solicitarea oamenilor din zonă, care au reclamat că nu sunt locuri de parcare, am trecut la demolare. Există dispoziție de primar în acest sens. Este vorba despre o baterie de 28 de garaje, unde toate contractele erau expirate. Noi le-am făcut proprietarilor câte două notificări legale”, ne-a declarat Florin Răvășilă, director Direcția de Patrimoniu Est a PMT.

Potrivit acestuia, garajele nici măcar nu erau folosite în acest scop. „Numai 4 erau folosite drept garaje, se vede cu ochiul liber. Unele dintre ele aveau porțile ruginite și erau folosite ca depozite. Am găsit acolo nu doar borcane de murături, ci și materiale de construcții sau marfă a unor vânzători din piață”, susține Răvășilă.

Demolarea, care este făcută cu muncitorii de la Colterm, va fi terminată săptămâna viitoare. Ce urmează? „Noi aducem la nivel totul, după care e treaba Direcție Edilitare și a SDM. Se va face o amenajare cu locuri de parcare și spații verzi, exact ca în Zona Soarelui. Nu pot să vă spun când va începe”, ne-a mai declarat directorul de la Patrimoniu Est.

Demolarea garajelor este una dintre temele preferate ale primarului Nicolae Robu. Edilul susține că, de la începutul primului său mandat, ar fi fost demolate în jur de 1.000 de astfel de construcții. Datele oficiale arătau însă, la jumătate lui 2018, că fuseseră puse la pământ 253. Pentru un sfert din ele, PMT a plătit și despăgubir, în medie 2.000 de euro/ bucată. Toate sunt în zona Soarelui, pe străzile Orion, Uranus, Vasile Balmuș, Mareșal Constantin Prezan, Versului, Martir Elena Nicoară, Pepinierei și Aștrilor.

Potrivit lui Florin Răvășilă, pe Intrarea Kodaly, numai unul din cei 28 de proprietari are dreptul la despăgubiri. Oficialul PMT susține, de altfel, că toate contractele erau expirate. „Eu aveam contract în vigoare și foloseam garajul exact în scopul în care a fost construit. Au venit să demoleze. La cum lucrează, o să rămână în urmă un teren care cine știe când va fi amenajat. Vine iarna, doar nu credeți că se apucă acum de șantier?”, ne-a spus, la rândul lui, timișoreanul care ne-a semnalat tărășenia. Există, de altfel, precedente neplăcute în chiar mult lăudata zonă a Soarelui, unde garaje – golite de această dată de proprietari, la solicitarea PMT – așteaptă de 3 ani să fie demolate, ca să fie amenajată o parcare…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

5 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

6 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

11 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

12 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago