Timp liber

O expoziție neobișnuită la Muzeul Banatului cu un profesor din Oxford

Profesorul de origine română Marius Turda, de la Universitatea Oxford Brookes, aduce la Timișoara o expoziție inedită sub titlul „Știință și Etnicitate”, despre cercetările antropologice ale anilor 30 din România.

Expoziția al cărei vernisaj are loc sâmbătă, ora 12, la Bastionul Theresia, poate să răstoarne multe lucruri despre România interbelică, atacând subiecte sensibile precum eugenia. Tocmai în acest lucru constă caracterul deosebit al acestei expoziții.

„Eu vreau să aduc în discuție cea mai importantă problemă din perioada respectivă, și anume discuția despre identitate, folosind subiectul de „nișă” cum ar fi eugenismul sau istoria medicinii. Pentru că antropologia fizică a „raselor” care a fost populară în perioada interbelică nu a revenit după război, dar eugenismul nu a fost repudiat în același fel. El nu numai că a supraviețuit, dar continuă să anime spiritele pentru că este foarte important ca sursă istorică în discuțiile despre noile tehnologii de îmbunătățire a speciei umane…Că la noi nu s-a ajuns la experimente eugenice negative precum sterilizarea… este un lucru discutabil. Eu am găsit documente care sugerează că, în anii războiului, s-a ajuns și în România nu doar la sterilizări întâmplătoare, ci s-au făcut chiar și experimente pe bolnavi mintal într-un spital din București… Trebuie discutat despre istorie într-un fel astfel încât lumea să priceapă că nu poate să existe o înțelegere monocromatică a trecutului sau să fie doar doi oameni care să scrie despre istorie într-o țară”, arată Marius Turda.

Prezentarea expoziției și a volumului cu același titlu este asigurată de Călin Timoc-Muzeul Banatului, Sorin Pribac, UVT, Vasile Cornel Gui, primarul comunei Teremia Mare.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

5 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

8 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

9 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

11 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

11 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

11 ore ago