Cultura

„In memoriam Tiberiu Mureșan”, unul din fondatorii școlii de electronică și robotică din Timișoara

Fundația Politehnica, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale și Departamentul de Electronică Aplicată din cadrul Universității Politehnica Timișoara organizează luni, 14 ianuarie, de la ora 13.00, în amfiteatrul K1 de la Centrul de Conferințe al UPT, lansarea cărții In memoriam Tiberiu Mureșan”.

Profesorul Tiberiu Mureșan este unul dintre fondatorii şcolii de electronică din Timişoara, fiind un adevărat „pilon” al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii. S-a născut la 11 ianuarie 1933 în Timişoara. A absolvit Liceul C. D. Loga, apoi Şcoala Medie Tehnică de Energie Electrică. A urmat Facultatea de Electrotehnică, devenind inginer în anul 1951. A acceptat propunerea de a deveni cadru didactic la aceeaşi facultate, la disciplina de Electronică industrială, ocupând inițial funcţia de şef de laborator apoi, în 1957, a devenit asistent la aceeaşi disciplină, iar în 1960 a beneficiat de o bursă de doctorat la Universitatea din Brno, Cehoslovacia.

La scurt timp după revenirea în ţară a devenit şef de lucrări, primind spre predare un curs de Electronică industrială, singura disciplină de profil electronic ce se preda pe atunci în Facultatea de Electrotehnică. Alături de profesorul Alexandru Rogojan, Tiberiu Mureşan a avut un rol decisiv în înființarea specializării de Electronică în anul 1970, preluând disciplina de Circuite integrate analogice şi digitale, pe care a dezvoltat-o şi predat-o până la pensionare, în 2003 şi după.

A condus doctorate în domeniile electronicii şi roboticii, finalizând 17 teze de doctorat ale absolvenţilor facultăţilor din Politehnică, dintre care șase stabiliţi în străinătate. O mare parte a activităţii sale didactice şi ştiinţifice a fost dedicată roboticii, domeniu care în anii ’70 a luat în Timişoara un avânt considerabil, cu priorităţi pe plan naţional. A reuşit să formeze, împreună cu profesorul Francisc Kovacs, de la Facultatea de Mecanică, cel mai mare colectiv de cercetare din Politehnică. Rezultatele remarcabile ale acestui colectiv au fost răsplătite cu Premiul “Traian Vuia” al Academiei Române pe anul 1983.

A desfășurat o bogată activitate de cercetare, cu peste 30 de contracte și granturi de cercetare, inclusiv internaționale, cu Banca Mondială și alte instituții prestigioase, elaborând în același timp și 5 brevete de invenție sau inovație.

Prof. dr. ing. Tiberiu Mureşan a fost decanul Facultăţii de Electrotehnică între anii 1976-1984, şef al catedrei de Electronică Aplicată între 1990-2000, membru al Senatului UPT şi al Consiliului facultăţii timp de peste 25 de ani. A fost preşedinte al filialei din Timişoara a Asociaţiei Române de Robotică (ARR), membru în mai multe consilii de redacţie ale unor reviste de specialitate din ţară şi străinătate, președinte al secției de atletism a clubului Politehnica timp de 15 ani.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

O oră ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

4 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

6 ore ago

Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an

La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…

9 ore ago

Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara

Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…

9 ore ago