Caras-Severin

Milioane de euro, bani europeni, pentru Spitalul Județean Reșița: izolare termică, pompe de căldură, panouri solare

Fonduri importante atrase de Spitalul Județean Reșița. Instituția a câștigat un proiect în valoare totală de 11 milioane de euro. Banii vor fi destinați eficientizării energetice, fiind veniți din fonduri europene.

Este cel de-al treilea contract încheiat pentru eficientizare la Spitalul Județean de Urgență Reșița. Anterioarele două au fost semnate în septembrie 2018, pentru staționarele 2 și 3 ale unității spitalicești. Proiectele au în prim-plan creșterea eficienței energetice și utilizarea resurselor regenerabile de energie și însumează 11.008.826,21 de milioane de euro.

Contractul de finanțare a fost semnat astăzi de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) și Consiliul Județean Caraș-Severin. Denumirea proiectului Creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru Spitalul Județean de Urgență Reșița, județul Caraș-Severin – Staționar 1”. Spitalul din Reșița cuprinde secțiile de Obstetrică-Ginecologie, ORL, Cardiologie, Ortopedie, Chirurgie, Neonatologie, Oftalmologie, Medicină Internă și Pediatrie. Capacitatea totală este de 460 de paturi.

Obiectivul principal al proiectului este reducerea emisiilor de CO2 și creșterea eficienței energetice, prin reabilitarea clădirii spitalului, care a fost construită în 1975. Vor fi realizate mai multe tipuri de intervenții: izolarea termică a pereților exteriori, a soclului și a planşeului peste sol, termoizolarea planșeului peste ultimul nivel (în pod) și înlocuirea tâmplăriei existente cu una performantă energetic, din PVC cu geam termopan.

Vor fi instalate pompe de căldură și panouri solare termice și fotovoltaice. Corpurile de iluminat existente vor fi înlocuite cu unele de tip LED, cu durată mare de viață și consum redus. 51,90% din consumul de energie primară ar urma să fie realizat din surse regenerabile. În urma implementării proiectului, se estimează o scădere anuală a gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2) de la 837,14 la 235,49 și scăderea consumului specific total de energie primară (din surse neregenerabile) de la 493,06 la 123,33 kwh/m2/an.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Ascult cum jelesc după Lasconi cei care n-au contenit s-o facă proastă

Mai mulți votanți de Elena Lasconi stăm acum și ne uităm cum mai mulți dintre…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 11 aprilie 2025

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 11.04.2025, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Omorât pe „zebră”! S-a întâmplat joi seara în Becicherecu Mic

A plătit cu viața greșeala unui șofer neatent. Un bărbat în vârstă de 55 de…

11 ore ago

Într-o şedinţă informală, conducerea USR a votat susținerea lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Membrii Comitetului Politic USR au votat joi pentru susținerea lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale…

13 ore ago

Sorin Grindeanu îi cere lui Victor Ponta să se retragă din cursa prezidenţială: “Victor Ponta pune mereu românii pe ultimul loc”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, deputat de Timiş, îi cere lui Victor Ponta să se retragă…

16 ore ago

Un carambol pe centura Lugojului a trimis două persoane nevinovate la spital

A intrat pe contrasens și a făcut prăpăd. Accident cu victime în județul Timiș și…

17 ore ago