Partide

Propunere USR Timiş pentru o „Timişoară inteligentă”: copaci „Smart” și „Eco” în Piața Libertății

Timișoara trebuie să rămână un etalon în domeniul „orașului inteligent”, iar acest lucru trebuie să se vadă şi în spaţiile publice. În acest sens, USR Timiş propune instalarea unor copaci urbani şi „inteligenţi” în Piaţa Libertăţii.

„În trecut am fost printre primii la inovație publică, iar acum suntem un important Hub IT. Acest lucru trebuie să se vadă în spațiul public! Piața este un spațiu public, un loc simbolic al unui oraș. Spațiile publice trebuie să aibă următoarele calități: atractivitate socială, diversitate funcțională, accesibilitate, confort și imagine urbană de calitate”, arată cei de la USR Timiş. Prin urmare, ei propun ca Piaţa Libertăţii să se transforme într-un „Punct verde”, prin instalarea acolo a unor copaci „inteligenţi” şi copaci urbani.

Liderii USR spun că aceştia îndeplinesc următoarele funcțiuni:

  • Copacii urbani alcătuiți din mușchi combat eficient poluarea absorbind CO2, oxizii de azot și materii particulate. Un singur copac urban absoarbe 250 de grame de materii particulate /zi și 240 de tone de CO2 pe an, nivelul de purificare al aerului fiind echivalent cu cel al 275 de copaci/an; un copac compensează anual poluarea a 417 mașini.
  • sunt sustenabili și high tech, au senzori ce monitorizează umiditatea solului, temperatura, calitatea apei și a solului; au panouri solare ce alimentează senzorii, colectează apa de ploaie ce va uda solul la nevoie.
  • Copacii inteligenți au dotări tehnice de vârf: prize USB, router WI-FI, iluminat public controlat prin Bluetooth, stație meteo urbană.

„Acest proiect este una dintre propunerile USR pentru bugetul local al Timișoarei pe anul 2019. Am trimis încă de la sfârșitul anului trecut o scrisoare oficială către primărie cu toate proiectele propuse de USR pentru oraș. Sperăm ca domnul Nicolae Robu să țină cont de ideile pe care i le-am trimis, idei pentru o Timișoara modernă, în care să vrei să trăiești”, mai spun cei din USR Timiş. Ce nu ştiu ei este că primarul Nicolae Robu nu va implementa niciciodată o idee care nu este a lui, chiar dacă i-ar plăcea. Dacă doreau ca aceasta să prindă viaţă, propunerea USR Timiş trebuia formulată cumva de genul: “USR Timiş este de acord cu minunata dvs iniţiativă de-a instala în Piaţa Libertăţii…”.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

12 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

14 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

15 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

16 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

16 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

18 ore ago