Stiri nationale

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat temele referendumului din 26 mai

Într-o declaraţie făcută la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a anunțat cele două teme care vor fi supuse referendumului din 26 mai. Prima se referă la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. A doua vizează interzicerea adoptării de guvern a OUG-urilor în domeniul penal, corelată cu dreptul altor autorități de a sesiza CCR cu privire la ordonanțe.

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a trimis Parlamentului scrisoarea privind cele două probleme de interes național care vor fi supuse referendumului național din 26 mai:

1. Interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de coruptie.
2. Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonantelor de urgenţa în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe. Referitor la al doilea punct, Iohannis a exemplificat că, pe lângă Avocatul Poporului, ar trebui ca şi CSM și ÎCCJ să poată contesta OUG-urile pe justiție la CCR.

Ca de obicei, preşedintele a lansat noi atacuri dure la adresa PSD şi a guvernării. Ce se întâmplă în actuala guvernare PSD e fără precedent: de mai bine de doi ani asistăm la un permanent război contra justiției purtat cu OUG-uri. Acest asalt a presupus mereu căutarea momentului prielnic, pervertind și deturnând un mecanism constituțional pe care noi, societatea, trebuie să-l regândim. Societatea a obosit și trăiește cu teamă fiecare zi cu ședință de guvern, ședință a cărei agendă reală nu se cunoaște (…) PSD-iștii au atât de multe probleme penale încât sunt dispuși să riște stabilitatea și viitorul României doar pentru a-și albi dosarele. N-ar fi exclus să dea prin OUG că politicianul cutare e cinstit.”, a declarat, printre altele Klaus Iohannis. El a cerut încă o dată Guvermnului să nu mai adopte vreo OUG în domeniul justiției. “Referendumul a intrat în linie dreaptă. Orice OUG ar fi ilegitim, o sfidare la adresa românilor”, a a mai spus şeful statului.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

2 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

4 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

4 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

4 ore ago