Timişorenii vor putea merge din nou „la film”, la Studio, peste cel puţin doi ani, după ce sala de cinema din zona zero a capitalei Banatului va fi profund renovată. Transformat în cinematograf de artă, acesta va fi administrat în cadrul reţelei Europa Cinemas.
Primăria Timișoara, Institutul Francez din România, asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentar, Asociația Română a Filmului Independent și o firmă de asigurări şi-au dat mâna pentru a readuce la viaţă vechiul cinematograf timişorean. Aflată într-o stare groaznică, lăsată să se degradeze, iniţial de cei de la RADEF, ulterior preluat de primărie, Studio va fi transformat total. În acest moment sala este plină de igrasie, acoperişul şi plafonul sunt găurite, în interior păsările şi-au lăsat „influenţa”, iar parchetul din lemn s-a umflat din cauza umezelii. Până de curând, la Studio îşi făcuseră depozite unele firme din zonă, care, cu greu, a fost date afară.
Într-o situaţie ideală, până în anul în care Timişoara va deveni Capitală Culturală Europeană, Studio va fi redeschis publicului. Intenţiile sunt, proiectul e unul care va transforma total incinta. Vor fi realizate două săli de proiecţie, una cu 200 de locuri, iar una cu 80 de locuri, iar cea mai importantă transformare se referă la oferirea posibilităţii de a se face proiecţii chiar şi pe acoperişul cinematografului, aici urmând să fie disponibile tot 80 de locuri, am aflat de la Dan Munteanu, unul dintre arhitecţii firmei de specialitate care a câştigat proiectul de reamenajare a sălii.
„Nu va mai fi un cinematograf, o să fie o clădire deschisă care o să aibă o grămadă de spații care vor fi cu acces liber pentru public. În afară de cele două săli de cinema, o să mai fie spaţiul cu cafeneaua de la parter, spațiu de hub cu cel expozițional și terasa de sus vor fi libere, cu acces public în fiecare zi. Evident, la film se va intra cu bilet, dar va fi o clădire mult mai deschisă. Spre deosebire de un cinematograf clasic în care te duci la film, ai plătit biletul și ai intrat înăuntru, aceasta va fi o clădire deschisă cu diverse activități înăuntru. Vor fi două săli de proiecție și se va putea proiecta și pe terasa de la ultimul nivel, într-un regim de cinema de vară. O sală va fi în locul sălii de la balcon și cealaltă va fi în zona în care în acest moment este golul din fața balconului”, a declarat Dan Munteanu.
Urmează etapa realizării proiectului tehnic, prin intermediul unei sponsorizări, documentaţia fiind oferită sub formă de donaţie Primăriei Timişoara, cea care se va ocupa de continuarea proiectului.
Ce cheltuieli va presupune investiţia? Nu se poate vorbi despre o anumită sumă până când nu se va face o analiză tehnică de specialitate a clădirii. „Până nu se termină studiile de rezistență ale clădirii, nu putem avansa nicio idee privind valoarea investiției, pentru că încă nu știm cât este de greu avariată clădirea. Știm că este greu avariată, dar nu știm cât de greu și cât de mult vom putea păstra din ea. Fațada se păstrează în mod sigur, problema este că vor crește foarte mult costurile cu păstrarea fațadei, dar va trebui să o păstrăm pentru că este emblema clădirii și în principiu au trecut anii peste ea, nu a fost foarte bine conservată clădirea, din păcate, acum încercăm să o facem nouă”, a mai subliniat Dan Munteanu.
Cel mai optimist e primarul Nicolae Robu, el vorbeşte despre 2020 ca anul în care Studio va fi redeschis publicului.
Imobilul ar urma să devină Cinematograful de Artă al Timișoarei, iar conceptul de arhitectură privind restaurarea clădirii a fost făcut public în încheierea Festivalului Filmului Francez, la Universitatea de Vest.
Nicolae Robu a precizat că are convingerea că noul Cinematograf de Artă al Timișoarei va fi finalizat în anul 2020.
„Avem un un acord făcut între noi și parteneri prin care circa 150.000 de euro, o să fie suportate cheltuielile de către partea franceză pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, a viziunii arhitecturale asupra proiectului și cât se poate din proiect cu detaliile de execuție. În această fază noi vom completa cu banii necesari pentru a transforma acest cinematograf lăsat de izbeliște aproape 30 de ani într-o cinematecă emblematică pentru orașul nostru. Eu am convingerea că vom avea probabil pe undeva prin anul 2020 o cinematecă funcțională, foarte frumoasă, foarte atractivă. Vom organiza acolo inclusiv festivaluri, pentru că totul este gândit astfel încât să fie calificabilă o ofertă din partea noastră de a găzdui așa ceva la un nivel destul de ridicat. Una peste alta, eu sunt mulțumit de proiect, am niște sugestii de îmbunătățire, care în mod cert ar presupune costuri mai mari decât cele avute în vedere de proiectanți, dar eu consider că atunci când vrei să faci ceva, trebuie să faci la cel mai înalt nivel și trebuie abia în plan secundar să te preocupe costurile”, a anunţat Nicolae Robu, la prezentarea proiectului.
Michele Ramis, ambasadorul Franței în România, îşi doreşte ca Studio să revină la viaţă, Timişoara având nevoie de un cinematograf independent.
„Sala de cinema a fost închisă de 25 de ani,e o adevărată bijuterie aflată în plin centrul orașului. Ne-am decis să-i susținem renovarea, reabilitarea și transformarea într-o adevărată sală de cinema. Ambasada Franței este în acest proiect pentru a sprijini cu toate forțele realizarea lui pentru că este un proiect pluriparteneri și obiectivul este ca sala să fie deschisă în 2021, când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii, putând astfel să găzduiască și să ofere publicului timișorean evenimente cinematografice remarcabile. Ambasada s-a implicat în proiect pentru două motive. Primul este că noi avem la București o sală de cinema independentă, care promovează filmul european, care funcționează foarte bine și credem că putem ca sala de aici să fie o replică a celei din București, dar și pentru că Ambasada Franței susține diversitatea culturală, știind că la Timișoara sunt săli de cinema în cele două centre comerciale, dar este nevoie și de o sală de cinema independentă care să promoveze filmul european, de autor, de artă”, a afirmat ambasadorul Franței în România.
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…