Social

68 de ani de la deportarea în Bărăgan. Mitropolitul Banatului: Bărăganul a fost lagărul cinstei, al omeniei și al hărniciei

S-au împlinit 68 de ani de la deportarea în Bărăgan a zeci de mii de persoane din zona de vest a țării. La Timișoara au avut loc sâmbătă, 15 iunie, o serie de evenimente dedicate acestui moment.

68 de ani de la deportarea în Bărăgan

La Monumentul dedicat foștilor deportați în Bărăgan, din Parcul Justiției din Timişoara, a avut loc un ceremonial religios, în cadrul căruia au fost înălțate rugăciuni pentru toți cei care au avut de suferit de pe urma deportării. Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți de la Catedrala Mitropolitană și din cadrul Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara.

Mitropolitul Ioan a spus: „200 de copii nu au mai ajuns să scrie, în clasa I, la școală, cuvântul <>, ci au rămas să crească peste trupurile lor spicele din Bărăgan. Iată, tăvălugul comunist nu a făcut deosebire de etnie, ci a căutat să smulgă, din acest spațiu, cele mai frumoase flori, cei mai strașnici stejari ai culturii și civilizației din această parte de țară. Bărăganul a fost lagărul cinstei, al omeniei și al hărniciei. Doamne, mângâie cu razele soarelui Câmpia Bărăganului, unde dorm cei care nu mai sunt printre noi!”.

La manifestăriau luat parte oameni de cultură, deportați, urmași ai celor care au avut de suferit de pe urma acestei epurări sociale, reprezentanți ai altor filiale a Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan.

Organizatorul evenimentului a fost Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, asociație ce are menirea de a apăra drepturile persoanelor deportate în Câmpia Bărăganului, precum şi ale urmaşilor acestora.

În noaptea de 18 spre 19 iunie 1951 (de sărbătoarea Rusaliilor), pe fondul unor relaţii conflictuale apărute între liderul comunist de la Moscova, Iosif Vissarionovici Stalin şi liderul comunist de la Belgrad, Iosif Broz Tito, peste 40300 de persoane, din peste 200 de localități din țară, aflate pe o rază de aprox. 25 de kilometri de-a lungul graniței cu Iugoslavia (din Județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți), au fost dislocate din locurile natale și deportate în regiunea aridă a Câmpiei Bărăganului.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

2 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

3 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

4 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

8 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

9 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

10 ore ago