Social

68 de ani de la deportarea în Bărăgan. Mitropolitul Banatului: Bărăganul a fost lagărul cinstei, al omeniei și al hărniciei

S-au împlinit 68 de ani de la deportarea în Bărăgan a zeci de mii de persoane din zona de vest a țării. La Timișoara au avut loc sâmbătă, 15 iunie, o serie de evenimente dedicate acestui moment.

68 de ani de la deportarea în Bărăgan

La Monumentul dedicat foștilor deportați în Bărăgan, din Parcul Justiției din Timişoara, a avut loc un ceremonial religios, în cadrul căruia au fost înălțate rugăciuni pentru toți cei care au avut de suferit de pe urma deportării. Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți de la Catedrala Mitropolitană și din cadrul Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara.

Mitropolitul Ioan a spus: „200 de copii nu au mai ajuns să scrie, în clasa I, la școală, cuvântul <>, ci au rămas să crească peste trupurile lor spicele din Bărăgan. Iată, tăvălugul comunist nu a făcut deosebire de etnie, ci a căutat să smulgă, din acest spațiu, cele mai frumoase flori, cei mai strașnici stejari ai culturii și civilizației din această parte de țară. Bărăganul a fost lagărul cinstei, al omeniei și al hărniciei. Doamne, mângâie cu razele soarelui Câmpia Bărăganului, unde dorm cei care nu mai sunt printre noi!”.

La manifestăriau luat parte oameni de cultură, deportați, urmași ai celor care au avut de suferit de pe urma acestei epurări sociale, reprezentanți ai altor filiale a Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan.

Organizatorul evenimentului a fost Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, asociație ce are menirea de a apăra drepturile persoanelor deportate în Câmpia Bărăganului, precum şi ale urmaşilor acestora.

În noaptea de 18 spre 19 iunie 1951 (de sărbătoarea Rusaliilor), pe fondul unor relaţii conflictuale apărute între liderul comunist de la Moscova, Iosif Vissarionovici Stalin şi liderul comunist de la Belgrad, Iosif Broz Tito, peste 40300 de persoane, din peste 200 de localități din țară, aflate pe o rază de aprox. 25 de kilometri de-a lungul graniței cu Iugoslavia (din Județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți), au fost dislocate din locurile natale și deportate în regiunea aridă a Câmpiei Bărăganului.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din…

11 ore ago

O lumânare aprinsă a creat haos într-un bloc din Timișoara

Joi, 19 decembrie, în jurul orei 17:45, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui…

11 ore ago

Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!

Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru…

11 ore ago

Timpark le transmite timişorenilor sărbători liniștite și acces facil la abonamente. Programul de sărbători

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - Timpark urează…

13 ore ago

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice…

13 ore ago

Pe fațadele a 19 școli din oraș e instalatsemnul victoriei, simbol al Revoluției

Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase…

13 ore ago