Opinii

Avem legi, dar cum procedăm cu ele? Studiu de caz, o comparaţie între „Pit” Roman şi Matei Suciu

La începutul acestei săptămâni, primarul PNL al oraşului Deta, Petru Roman (cunoscut mai degrabă drept „Pit”) a fost destituit din funcţie printr-un ordin de prefect. Ordin dat după ce Roman a pierdut definitiv un proces de incompatibilitate cu Agenţia Naţională de Integritate. Nu intru în amănunte, dar interesant este că, în aceeaşi cauză, dar pe penal, Roman a câştigat procesul cu ANI, încă o dovadă că justiţia din România încă joacă la cacealma. Dar contează mai puţin acest lucru, sentinţele trebuie respectate, că ne place sau nu, iar decizia Prefecturii este perfect legală. Iar legea cu atât mai mult trebuie respectată. Fiindcă legile, regulile, codurile de conduită despart lumea civilizată de cea barbară. Cu condiţia ca acestea să fie şi respectate.

Editorial de Ino Ardelean

Însă aici avem o problemă. Iar „Pit” Roman poate să se plângă ca nu a avut acelaşi tratament ca alţii în situaţia lui, dacă vorbim de lege. Şi nu mă refer la mulţi primari din ţară care au pierdut procese cu ANI, dar au rămas în funcţii (poate fiindcă erau de la PSD-ALDE?). Fără a fi avocatul lui Roman, situaţia lui îmi aminteşte de un alt caz cunoscut şi tot din Timiş. Este vorba de cel al deputatului PSD Matei Suciu.

În cazul acestuia, lucrurile sunt banal de simple. În martie 2014, pe atunci senatorul Matei Suciu a fost declarat incompatibil de ANI, fiind acuzat de fals în declarații și incompatibilitate. Suciu a atacat în instanță decizia ANI, dar a pierdut atât la Curtea de Apel Timișoara, cât și recursul de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia ultimei instanțe, dată în aprilie 2017, era definitivă și trebuia pusă în practică. Respectiv, Suciu trebuia să părăsească Parlamentul. Cine trebuia să pună în aplicare sentinţa? Şeful de la acea vreme al lui Suciu, atât la partid, cât şi la Camera Deputaţilor, actualul puşcăriaş Liviu Dragnea. Şi n-a pus-o! De ce? Fiindcă a putut!

Cu tupeu maxim, Suciu declara la acea vreme că el e deasupra legii. „Eu nu am ajuns pe persoană fizică în Parlament, am fost votat de oamenii pe care-i reprezint, așa că nu pot lua de capul meu decizia de a demisiona”, afirma Suciu (culmea, dar şi pe „Pit” l-au votat tot oamenii, iar nu animalele din Deta). Deci nici nu-şi dădea demisia, fiindcă „poporul” îl dorea parlamentar, dar nici Dragnea nu-l dădea afară. Fiindcă ei, PSD-iştii, au propria lege, una de stabor al infractorilor, şi dădeau cu jet pe articolul 16 din Constituţie (“Nimeni nu este mai presus de lege”).

Nu mai trebuie spus că, odată „graţiat” de actual puşcăriaş, Suciu a devenit semnatar al celor mai isterice iniţiative legislative împotriva Justiţiei şi în favoarea borfaşilor, multe semnate de respingătorul deputat „Mitralieră”. De exemplu, una dintre aceste iniţiative prevedea ca parlamentarii să nu mai poată fi cercetaţi de ANI şi DNA. Şi ca nesimţirea să meargă până la capăt, în primăvara anului trecut, la iniţiativa lui Florin Iordache, se dă o lege prin care se șterg pur şi simplu deciziile judecătorești definitive privindu-i pe parlamentarii incompatibili. Că doar suntem în România şi se mai miră unii de unde atâta ostilitate la adresa PSD. Culmea, atacată de preşedintele Klaus Iohannis, slugoii PSD din CCR au spus că totul e OK.

La fel de bine, puteau legifera că parlamentarii au dreptul să omoare, să violeze, să tâlhărească etc. fără să răspundă în faţa legii. Să fure au voie şi acum, vezi recentul zid făcut în jurul lui Tăriceanu. Ei bine, cu această lege batjocoritoare la adresa românilor, Suciu reintra în „legalitate”. După un an în care, potrivit legii, a stat pe blat în Camera Deputaţilor.

Plecând de la acest caz sinistru, poate spune şi „Pit” Roman că este neîndreptăţit? Că în două cazuri absolut identice, „fraierul” îşi pierde funcţia, iar “jmekerul” continuă să facă legi? Nu-i aşa că scorul de 23% luat de PSD la alegeri e mult prea mare, la câte porcării au putut face în ţara asta? Iar exemplul de mai sus e chiar banal.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Voluntarii Primăriei Timișoara au numărat peste 600 de câini în aproape 2500 de gospodării

Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…

19 ore ago

Piața Libertății primește copaci maturi, de până la cinci metri, în alveolele realizate în pavaj/FOTO

Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…

19 ore ago

Tragedie la Recaș! Biciclist acroșat mortal de un microbuz

Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…

20 de ore ago

Douăzeci de milioane de euro, bani pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Pe listă ar putea fi clădirea Operei din Timișoara

Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…

20 de ore ago

Societatea de Drumuri Municipale a Primăriei Timișoara vrea o stație de betoane nouă

SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…

20 de ore ago

Colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 0 Ghizela – o campanile trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…

21 de ore ago