Cultura

Fundaţia Art Encounters a anunţat lista artiştilor care vor participa la ediţia a treia a bienalei

Luna septembrie va aduce debutul oficial a celei de-a treia ediţii a Bienalei Art Encounters 2019. La actuala ediţie a evenimentului cultural participă 60 de artişti, dintre care 20 vor produce lucrări artistice noi, special pentru relaţia lor cu Timişoara.

Art Encounters

Cea de-a treia ediție a bienalei continuă misiunea pe termen lung a Fundației Art Encounters de a implica publicul larg în dezbateri asupra societății de azi și de a crea o platformă dinamică pentru schimbul cultural între scena artistică din România și cea internațională. „Abordarea curatoarelor bienalei, Maria Lind și Anca Rujoiu, se bazează pe convingerea că arta contemporană este o formă de cunoaștere care, împreună cu știința, politica, literatura și filosofia, ne ajută să înțelegem complexitatea vieții de azi. Numele Bienalei – Art Encounters – reprezintă o sursă de inspirație pentru dialog și reflecție. Fiecare lucrare de artă va fi produsul unor întâlniri și va miza pe stimularea dezbaterilor care au loc între grupuri și indivizi cu privire la artă și la contactele ei cu societatea. De-a lungul acestei ediții a Bienalei Art Encounters, preocupări și idei diverse, care vor fi vizibile în lucrările și activitățile artistice, își vor pune amprenta asupra acestei părți a proiectului”, au anunţat organizatorii.

Formatul bienalei de anul acesta este diferit față de edițiile anterioare, devenind un eveniment extins, dincolo de cele cinci săptămâni de expoziție. Bienala a început în luna ianuarie și va continua pe tot parcursul anului. În pregătirea expozițiilor care se deschid pe 20 septembrie 2019, lunar au loc întâlniri și prezentări, cursuri și ateliere, toate parte integrantă a bienalei. Lucrările de anul acesta vor forma un traseu ramificat în diferite zone ale orașului, ieșind din locurile convenționale centrale și inserându-se în diferite spații expoziționale sau publice, unele utilizate pentru prima dată în acest scop. Artiștii care au venit la fața locului în cercetare au regăsit la Timișoara, subiecte și situații pe care le-au integrat în demersul lor artistic, iar „geografia” bienalei Art Encounters s-a extins, incluzând artiști din Amsterdam, Barcelona, Belgrad, Berlin, București, Guangzhou, Ho Și Min, Ljubljana, Londra, Manila, Montreal, Phnom Penh, Oslo, Singapore, Stockholm, Timișoara, Tromsø etc.

Componentele programului din acest an sunt: Dialogurile bienalei / Biennial Talks, realizate în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design și Facultatea de Arhitectură și Urbanism, cu ocazia vizitelor la Timișoara a artiștilor invitați și a altor colaboratori; Atelierele cu artiști / Artists Workshops, care oferă participanților o introducere în domeniul producției, cercetării și experimentării artistice; Serile Ambasada / Ambasada Gatherings, gândite cu scopul de a crea premisele pentru un schimb cu actori culturali din Timișoara în vederea cercetării multidisciplinare în care sunt angrenați artiștii invitați; Programul de voluntariat / Volunteer Program, util pentru studenți și tineri absolvenți interesați să cunoască și să însoțească parcursul realizării unei lucrări; Proiecțiile de film / Film Screenings, realizate în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara și CEAU Cinema!; Lecturi colective/ Collective Readings, susținute de invitați din diferite zone culturale; Platforma de publicații independente / Publishing Platform, în parteneriat cu Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, platformă situată în continuitatea cartografierii scenei culturale independente începută la ediția bienalei din 2017 și axată de data aceasta pe inițiativele editoriale independente.

Bienala Art Encounters este un eveniment situat la intersecția dintre un festival de artă experimentală și o bienală de artă contemporană, axat pe un program de cercetare curatorială care încurajează dialogul cu moștenirea istorică locală și cu mediul socio-cultural al orașului Timișoara. Misiunea bienalei este de a deveni un punct de întâlnire pentru artiști, comunități, instituții și idei.

Fundația Art Encounters este o inițiativă culturală independentă, înființată în 2015 cu scopul de a susține scena artei contemporane din România. Activitățile fundației urmăresc trei direcții principale: organizarea bienalei Art Encounters și a programului permanent de expoziții; promovarea educației și a dezvoltării publicului prin programe dedicate acestuia; dezvoltarea unei platforme variate de rezidențe artistice și curatoriale.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

12 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

13 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

18 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

19 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

19 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago