Cel mai important proiect din dosarul de candidatură al Timişoarei pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021, Centrul Multiplexity intră în faza desemnării firmei care se va ocupa de construirea acestuia. Primăria a aprobat trecerea depoului de tramvaie aflat în cartierul Fabric din administrarea Soceităţii de Transport Local în cea a Municipalităţii. Ordinul Arhitecţilor din România a fost ales să stabilească cine va realiza efectiv centru. Urmează selecţia de oferte pentru desemnarea firmei care va construi efectiv Multiplexity.
Centrul pentru Artă, Tehnologie şi Experiment din Timişoara – Multiplexity, are acum consultantul care se va ocupa de organizarea unui concurs de soluții pentru amenajarea acestuia. În baza proiectului câştigător, vor fi demarate procedurile pentru construcția centrului. Cu ocazia prezentării conceptului, reprezentanții Primăriei și cei ai Asociației Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii vor discuta împreună cu comunitatea timișoreană interesată de artă și tehnică și despre conținutul care va anima în viitor acest proiect de infrastructură culturală.
Noul concept şi proiectul în sine a fost prezentat joi, în locaţia aleasă pentru ridicarea noului centru, mai precis fostul depou de tramvaie din cartierul Fabric, devenit acum Muzeu al Tramvaielor.
„Mereu am accentuat că ne dorim ca acest obiectiv să fie cea mai mare moștenire care rămâne orașului după 2021. Am căutat diverse variante de realizare, am considerat soluția ideală să construim ceva de la zero, foarte aproape de zona centrală. Nu s-a putut şi am considerat că e bine să mergem pe ideea unui concurs de soluții. Un astfel de obiectiv nu e atât de cunoscut încât să mergi ca la un obiectiv comun, pe licitație, pe de altă parte, și pentru că un concus de soluții e o formulă mai bună care pune în mișcare arhitecți, proiectanți și îi duce în acea competiție ce face obiectul procedurii. M-am bucurat să văd că e câștigător al contractului de consultanţă e desemnat Ordinul Arhitecților din România. Valoarea contractului este de 102.000 lei, fătă TVA, iar durata consltanței în cadrul căreia se va pregăti concursul de soluții e de 240 zile. Eu m-aș bucura să terminăm mai repede toate pregătirile, însă folosim toate termenele prevăzute de lege. Vom avea în vedere cele două spații pe care săptămâna trecută CLT le-a retras de la STPT și le-a repreluat în administrarea sa. E vorba despre ce se află la numerele 53 și 86, adică acest spațiu, Muzeul Tramvaielor și despre spațiul de vizavi, unde a funcționat RATT. 2.500 metri pătraţi sunt avuți în vedere să fie amenajați în 2020. Se va lucra etapizat. Şi pentru cei 4.000 mp se are în vedere să fie amenajați până în 2021”, a declarat Nicolae Robu, în cadrul prezentării.
Despre Multiplexity a vorbit și directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, Simona Neumann.
„Ideea centrului, l-am denumit simplu Multiplexity. Anul 2021 nu e punctul de sosire, ci de restart pentru viitorul Timişoarei. Anul 2021, prin titlul pe care îl va deține oraşul, constituie doar un stimulent pentru ca unele lucruri care au lipsit din oraş să se întâmple într-un ritm mai concentrat. Contribuția Asociației Tmişoara 2021 e de a oferi conceptul acestui centru, la care noi am lucrat deja în anii precedenți. Nu dorim să copiem modele. E un proiect participativ, de la faza de idee când au avut loc consultările, până la cea de proiectare. Vor urma consultări cu privire la conținut cultural și artistic al acestui centru. vom avea două proiecte în acest spațiu, în acest an, chiar dacă nu e gata centrul. E foarte important să comunicăm în timp real când se dezvoltă acest centru, avem nevoie de participarea timișorenilor și ne dorim să fie un centru de importanţă europeană”, a declarat, la rândul ei Simona Neumann, director executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală 2021.
La finalul lunii aprilie a acestui an, Primăria a demarat procedura de achiziție a serviciilor de consultanță pentru organizarea unui concurs de soluții. După aproape 3 luni, procedura se finalizează printr-un contract cu Ordinul Arhitecților din România, în valoare de 102.200 lei, fără TVA, cu o durată de 240 de zile. Astfel, urmează elaborarea documentelor concursului şi lansarea acestuia la sfârşitul anului curent, iar la începutul anului viitor când se va desemna un câştigător, care va livra proiectul, cu un desfășurător de implementare etapizat.
MultipleXity 2021, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment este cea mai mare investiție asumată de Primăria Municipiului Timişoara prin dosarul de candidatură Timişoara Capitală Culturală Europeană și va costa 12 milioane de euro.
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…
Carla’s Dreams va fi formația care le va cânta timișorenilor din Piața Operei la ora…
Joi, Marcel Ciolacu s-a trezit asudat şi cu faţa la cearşaf. Probabil a visat peste…