Primăria Timişoara a reuşit să descopere, în urma unei cercetări de teren efectuate de Direcţia de Asistenţă Socială, că zona Ronaţ este una defavorizată. Este greu de crezut că situaţia nu era deja cunoscută, cu atât mai mult e interesant că informaţia e inclusă într-un raport de specialitate aferent unei hotărâri de consiliu local, propusă spre votare.
A fost nevoie de o avertizare din partea Agenţiei de Dezvoltare Vest către Primăria Timişoara, prin care se cere actualizarea unui acord de parteneriat pentru un proiect european, ca municipalitatea să descopere că zona Ronaţ ar fi una defavorizată. Cel puţin asta încearcă să ne convingă cei care au întocmit raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre. Concluzia a fost trasă după ce inspectorii de la Direcţia de Asistenţă Socială au vizitat Ronaţul şi, astfel, au reuşit să constate că zona este una marginalizată, de tip mahala, cu multe probleme sociale. În anul 2018… de parcă nu se cunoştea situaţia existentă.
Proiectul „Regenerare fizica, economică şi socială a zonei urbane marginalizate din cartierul Ronaţ Timişoara – construire centru multifuncţional” este cel care a condus la cercetări pe teren. ADR Vest a solicitat modificarea acordului, actualizarea acestuia. De ce, vedeţi mai jos ce se spune în proiect.
„Zona pentru care se propune proiectul se încadrează în categoria zonelor urbane marginalizate – zonă de tip mahala cu case, conform cercetării de teren efectuate de Direcția de Asistenta sociala a Municipiului Timișoara in anul 2018. Membrii comunității dețin o poziție marginală în societate și se confruntă cu o largă paletă de probleme sociale: locuințe inadecvate, supraaglomerare, neșcolarizare sau abandon școlar, lipsa calificării profesionale, resurse financiare scăzute. Proiectul urmărește combaterea marginalizării sociale a acestei populații prin promovarea unei abordări de tip integrat, propunându-se investiții în îmbunătățirea mediului fizic precum și investiții pentru dezvoltarea funcțiilor sociale și comunitare”, se arată în documentaţia aferentă proiectului de hotărâre. Este greu de crezut că în 2018 a fost nevoie de o cercetare pe teren pentru a se descoperi problemele care există în acest cartier. Iar dacă chiar aşa este, atunci avem o mare problemă!
În urma acestui acord, primăria va trebui să scoată mai mulţi bani din buzunarul propriu pentru acoperirea cheltuielilor neeligibie, respectiv a contribuţiei proprii. „Valoarea totală a proiectului de 5.729.005,05 lei rămâne neschimbată, valoarea eligibilă a proiectului se reduce la 5.698.066,48 lei, valoarea neeligibilă a proiectului va fi de 30.938,57 lei, valoarea contribuţiei în proiect a Municipiului Timişoara reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului cât şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului va fi de 144.899,92 lei, reducerea cheltuielilor pentru activitatea „Execuţie lucrări pentru investiţia de bază” şi creşterea celor pentru activitatea „Dotarea cu mobilier şi echipamente specifice”.
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…