România este o țară anormală din punctul de vedere al așezării pieței muncii. Mai puțin în Coreea de Nord, în rest cam peste tot în lumea sănătoasă avem servicii mai bine plătite în zona privată. În funcție de țară și de năravurile angajatorului, în sectorul privat de elită din România te simți bine plătit, dar și ușor-ușor exploatat peste niște limite decente. De aia se și spune că în „capitalismul nemilos” slujbașul la privat este mai bine plătit, dar are viață mai grea și o mai mare nesiguranță pe locul de muncă. Căci acolo dacă angajatorul e nemulțumit de tine nu prea ai mari șanse de scăpare cu tot cu sindicatele ce ți-ar sări în ajutor. Da, ești în măsură să-ți negociezi plecarea, dar de plecat tot vei pleca. În schimb, la stat e și prin țări mai stabile tot boierie. Nu e salariul așa de mare ca la privat, dar acolo statul nu poate comite mișcări bruște, acolo datul afară e mai complicat, de unde și vorba că ieși din schemă doar la pensie sau cu picioarele înainte. Alte segmente de popor în piața muncii nu prea există, dacă nu punem la socoteală șmenurile și evazioniștii.
Asta e afară pe unde e mai răcoare și mai civilizat. La noi mai este o categorie socio-profesională. Nu e trecută la „și altele”, ci pare chiar consistentă, iar dacă e printre cele mai mari numeric poate domina statistic orice analiză despre piața muncii din România. Este vorba de angajatul la privat care nu are mai mult (sau mult mai mult) decât salariul minim pe economie. Iar dacă în 2018 unul din trei salariați români aveau salariul minim pe economie, iar în 2019 unul din patru, asta înseamnă mult, enorm de mult pentru o societate zice-se normală. Iar dacă mai vezi că la noi bugetarul se poate considera ca un premiant sau un câștigător la loterie, „un aranjat pe viaţă”, vorba unui senator liberal, atunci tabloul este și mai absurd. Dar asta o poate spune oricine, nu trebuie să fii angajat politic, să i se ridice PSD-ului mingi nemeritate la fileu.
Căci asta a făcut PSD Timiș prin președintele Călin Dobra și alții mai de la centru. Au luat declarațiile liberalului Câțu și au tras niște concluzii, ca peștele în cârlig. Au început bine, aruncând în cârca liberalilor furia unor angajați ai statului, mulți harnici și de mare trebuință, adică pompierii, cei de pe salvare, profesori, polițiști și doar la final administrația publică, dar nu au suflat o vorbă despre aparatul ala disproporționat central, plin de pile, botoxate, fuste scurte și altă faună. Nu – vezi Doamne! – liberalii exact de eroicii pompieri s-au plâns și eventual de cei de pe ambulanță. Pentru cei care încă nu au tradus în română gestul pesediștilor el sună cam așa: PSD are, conform sondajelor, un electorat tot mai restâns, prin urmare, hemoragia asta trebuie oprită. Și cum o oprești? Le spui ălora care le-ai mărit tu salariile pe bani luați cu împrumut că atunci când vin ceilalți la putere o să le taie, ceea ce e o mare minciună. Chiar dacă ne ducem ca țară în cap, trăind pe datorii ca să plătim lefurile mărite de PSD, tot nu mai poți să le scazi. Dar Călin Dobra și PSD nu se opresc aici. După mintea lor, PNL și USR îi „disprețuiesc” pe angajații la stat, „pe motiv că aceștia nu mai vor să îi voteze”. Zbaaaang, lovitură sub centură!
Câtă precizie „chirurgicală” la pesediștii din Timiș! Numai că PNL și USR au avut la ultimul scrutin mai mult decât dublu față de PSD, deci și ei au alegători, chiar mulți. Cine or fi acei alegători, dacă bugetarii „nu mai vor să-i voteze” pe liberali și useriști, după cum „strălucit” a gândit pesedistul timișean? Cine sunt ei, dacă bugetarii (o treime din totalul angajaților) votează cu PSD, pensionarii votează cu PSD, atunci ăialalți cine sunt, așa mulți cât sunt? Cumva direct productivii și o bună parte din bugetari, adjudecați deja de PSD? Domnilor de la PSD, să înțelegem din acest calcul că sunteți de acord că direct productivii nu vă vor? Păi când ăia ce produc banii, fie că sunt de top la multinaționale, fie că sunt pe minim pe economie în marea piață, când aceștia nu te votează, ce mândrie de partid mai aveți? Ați făcut praf prin inflație salariile alea mici cum sunt de la privatul, ați scăzut evident nivelul de trai al ălora cu minimum pe economie și vă mai bateți cu pumnii în piept? E un calcul simplist în care am intrat pentru a ajunge la nivelul minții PSD-ului. Clar nu sunt granițele trasate atât de banal în piața muncii, dar când tu recunoști practic prin deducție logică că direct productivul nu te votează, nu te duci să te culci puțin, măcar un mandat, dacă nu vreo zece?
Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ''masa verde'', cu 3-0,…
Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…