Primăria Timişoara

Situaţia PUG şi a autorizaţiilor emise din luna august, deocamdată o nebuloasă pentru administraţia timişoreană

Primarul Nicolae Robu nu ştie care e situaţia de moment în ceea ce priveşte Planul Urbanistic General al Timişoarei. Oficial, acesta este suspendat din momentul în care Prefectura Timiş a depus documentaţia atacării în Contencios Administrativ a hotărârii de Consiliu Local emisă la finalul anului trecut, de prelungire a valabilităţii celui existent, fără respectarea obligaţiilor legale, aşa cum debanat.ro a anunţat deja

Situatia PUG, deocamdata nelamurita

Nu ştiu a fost cuvântul de ordine în declaraţia primarului Robu atunci când a fost întrebat despre stadiul actual al problemei. El spune că nu ştie care e situaţia în acest moment, că nu ştie ce e de făcut, că nu ştie câte autorizaţii au fost emise din momentul în care a fost suspendat PUG şi câte sunt nule de drept. Dar ştie că doreşte să aibă „o întâlnire cu doamna Prefect, pentru că situaţia nu poate rămâne aşa, ca Timişoara să fie blocată”.

Primarul spune că activitatea nu ar fi blocată, aceasta dacă autorizaţiile de construcţie şi de urbanism e emisă pe baza unui Plan Urbanistic Zonal, respectiv pe baza Regulamentului de Urbanism General, emis printr-o hotărâre de guvern, valabil la nivel naţional. Speranţa sa se leagă de echipa care tot lucrează la acest PUG de vreo şapte ani, dar nu reuşeşte să-l şi ducă la bun sfârşit.

„Mâine (n.r. joi) vine echipa de proiectanţi să spună ce se mai face, noi avem o mulţime de avize de la ministere, deocamdată totul e blocat la Ministerul Dezvoltării, discuţie cu echipa de proiectare. Ea a fost contractată de fosta administraţie, nu de noi, noi doar lucrăm cu ea. Multe autorizaţii se pot emite, dacă sunt pe PUZ-uri merge mai departe, altundeva se poate da pe baza Regulamentului General de urbanism. Dacă sunt documente depuse pe ce nu permite acel regulament, acele documentaţii nu sunt aprobate. Nu ştiu câte autorizaţii emise deja după acea dată sunt nule”, ne-a declarat Nicolae Robu.

În principiu, emiterea autorizaţiilor pe baza PUZ sau a acelui regulament general este legală, deşi destul de mult forţată în cel de-al doilea caz, având în vedere că acea prevedere legislativă funcţionează din 1996, înainte de apariţia actualei legislatiţii în domeniu, atunci când localităţile nu aveau PUG.

Vă reamintim că PUG Timişoarei este momentan suspendat, după ce Prefectura Timiş a fost nevoită să atace în Contencios Administrativ hotărârea de Consiliu Local prin care era prelungită valabilitatea vechiului PUG. Inspectoratul în Construcţii Vest a constatat că HCL a fost adoptată fără respectarea condiţiilor legale, primăria trebuia să ceară acordul CJT pe această temă, dar nu a făcut-o.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Șoferii au primit un cadou nedorit la început de an. Benzina și motorina sunt semnificativ mai scumpe

”Cadoul” otrăvit pe care cei care utilizează autovehiculele pentru deplasare îl primesc în fiecare primă…

5 minute ago

Se schimbă vremea: va urma o perioadă cu ninsori, lapoviţă şi ploi

Meteorologii au emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineaţa în…

4 ore ago

Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României

22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat…

5 ore ago

Brazii rămași după Crăciun vor fi colectați între 13 și 24 ianuarie

Societatea de salubrizare cu care Primăria Timișoara are contract va ridica din oraș brazii care…

7 ore ago

2025, un an foarte interesant

Mi-ar plăcea să cred că din tot necazul ăsta cu tik-tokul suveranist în timpul campaniei…

8 ore ago

Acțiune de colectare a brazilor utilizați, la Moşniţa Nouă

Primăria Moşniţa Nouă anunţă că, începând cu data de 𝟖 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟓, cetățenii de pe…

9 ore ago