Administratie

Trei milioane de lei pentru protecţia la inundaţii. Lucrările de intervenţie continuă în întreg Banatul

Mai multe bazine hidrografice din zona Banatului vor beneficia de intervenţii pentru protecţia la inundații. Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a finalizat la sfârșitul lunii august licitația pentru realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada februarie-mai 2019 pe cursurile de apă din județele Timiș și Caraș-Severin.

bani contra inundatiilor

La dispoziţia ABA Banat sunt 3,2 milioane de lei, iar lucrările vor începe în această lună. Este vorba despre șapte lucrări de investiţii, în bazinele hidrografice Bârzava, Timiș, Sebeș, Bistra, din județele Timiș și Caraș-Severin.
Scopul acestor lucrări de investiții este acela de consolidare a digurilor și malurilor în punctele critice, precum și asigurarea secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundații pentru punerea în siguranță a localităților riverane și implicit scoaterea de sub efectul inundațiilor.
„Pentru județul Timiș, fondurile alocate sunt în valoare de 2.760.000 lei cu TVA și vor fi direcționate către cele 3 lucrări de investiții care au suferit distrugeri ale malurilor și anume: Punere în siguranță dig mal stâng râu Bârzava -amonte pod rutier Partoș din comuna Banloc, Refacere apărare de mal râu Timiș, intravilan localitatea Lugoj și Refacere consolidare dig mal râu Timiș -aval de podul rutier din Parța. Pentru județul Caraș-Severin, s-au primit fonduri de 450.000 de lei pentru 4 lucrări de investiții: Regularizare râu Sebeș la Caransebeș, Regularizare pârâu Zlagna la Caransebeș, Regularizare pârâu Potoc la Caransebeș, Refacere consolidare dig mal stâng pârâul Axin la confluență cu râul Bistra din comuna Obreja. Lucrările vor proteja locuitori din Lugoj, Partoș, Parța, Caransebeș și comuna Obreja, prin reducerea riscului de inundații” a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.
Data de finalizare a lucrărilor este luna decembrie a acestui an.
În aceste zone, în perioada februarie-mai 2019, s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase, care au dus la creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de apărare. Ulterior, specialiștii ABA Banat au constatat diverse eroziuni ale digurilor, malurilor și colmatări ale albiilor în bazinele hidrografice afectate de codurile meteo-hidro prelungite.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

2 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

4 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

5 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

5 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

6 ore ago

Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…

6 ore ago