Opt regiuni europene sunt parte a unui proiect paneuropean care susţine promovarea conceptului de Industrie 4.0. Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest este parte a acestei noi iniţiative cu finanțare europeană, „Regiuni Digitale – politici regionale care adoptă principiile Industriei 4.0 pentru digitalizare”.
Proiectul este finanțat prin Programul Interreg Europe 2014-2020 și sunt opt regiuni implicate în această inițiativă: Oberfranken (Germania), Slovenia Centrală (Slovenia), Espace Mittelland-Cantonul Berna (Elveția), Regiunea Border (Irlanda), Regiunea Centro (Portugalia), Cantabria (Spania), Varna (Bulgaria) și Regiunea Vest (România).
Provocarea lor comună, în proiectul Digital Regions – Regiuni Digitale, este aceea de a adapta politicile de inovare pentru a sprijini specializarea inteligentă în industria prelucrătoare, ca rezultat al trendului global Industria 4.0, cea de-a patra revoluție industrială și soluțiile sale, care se află la intersecția dintre transformarea digitală și capacitățile industriale avansate.
Inițiativa va avea ca rezultat dezvoltarea unor instrumente care să răspundă mai bine nevoilor Industriei 4.0 din regiunile partenere, având în vedere finanțările aferente perioadei 2021-2027. O Europă mai inteligentă, prin inovare, digitalizare, transformare economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii reprezintă unul dintre obiectivele de politică prioritare ale viitoarei perioade de programare, către care vor fi direcționate cele mai importante resurse din Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune.
Proiectul Digital Regions – Regiuni Digitale a fost lansat oficial la începutul lunii octombrie, când partenerii din România, Slovenia, Bulgaria, Spania, Portugalia, Germania, Elveția și Irlanda s-au întâlnit pentru prima dată în Letterkenny, Irlanda.
„Aceasta este o întâlnire cheie pentru parteneriat, deoarece, deși am lucrat împreună și ne-am întâlnit online în ultimele 2 luni, aceasta este prima ocazie pentru noi să ne întâlnim personal și să cunoaștem mai bine cu cine vom coopera în următorii ani”, a punctat Jose Manuel San Emeterio, reprezentantul liderului de proiect, ERNACT, din Irlanda.
Partenerii au analizat activitățile în desfășurare, începute în august 2019, care includ identificarea bunelor practici locale, crearea de grupuri de stakeholderi regionali și metodologia de analiză a contextului regional.
Obiectivul proiectului este creșterea cu 15%, până în anul 2022, a numărului de IMM-uri din industria prelucrătoare care cooperează cu alți actori din zona de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) din regiunile participante pentru a integra soluții ale I4.0.
Inițiativa va aduce beneficii ecosistemului de inovare al fiecărei regiuni, mai precis, factorilor de decizie în domeniul inovării, IMM-urilor care utilizează soluțiile I4.0, furnizorilor de servicii I4.0, universităților și centrelor CDI.
Digital Regions este un proiect în valoare totală de 1,6 milioane euro, Regiunii Vest având 97.000 de euro. Perioada de implementare este de 42 de luni. Mai multe detalii despre inițiativă sunt disponibile pe internet
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…