Bienala Art Encounters 2019, cel mai important eveniment din România dedicat artei contemporane, s-a deschis publicului pe 20 septembrie și este în plină desfășurare. Până la finalul lunii octombrie, Timișoara rămâne capitala artei contemporane.
Această ediție este mai mult decât o expoziție, chiar dacă vorbim de peste 30 de spații expoziționale din care zece locații în spațiul public, dar și despre 22 de lucrări noi special concepute în relație cu orașul Timișoara. Mai urmează o proiecție de film, în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara – Metahaven: The Sprawl (Propaganda about Propaganda), dar și alte două sesiuni de lecturi colective, o Școală curatorială de toamnă în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean (între 20 și 26 octombrie), o Platformă de publicații independente (23-26 octombrie), dar și tururi ghidate, proiecții de film și un program complex de mediere realizat împreună cu Asociația Culturală Contrasens.
Printre punctele expoziționale centrale ale acestei ediții se numără: Bastionul Maria Theresia, cu spațiul de la Muzeul Banatului care găzduiește o lucrare complexă a artistei Céline Condorelli, Collection Show, dar și fotografiile Virginiei Lupu; spațiul de la Galeria Calpe – cu instalații video, dar și lucrări noi, realizate pentru această ediție a Bienalei; Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” – cu lucrările a zece artiști; Casa Tineretului – cu o selecție video și o instalație extrem de interesante – dar și sediul Fundației Art Encounters, o explorare a relației vizibil-invizibil.
Completează lista spațiilor expoziționale: Muzeul Consumatorului Comunist – cu un insert al artistului Ahmet Ögüt; Facultatea de Arte și Design – cu lucrarea despre autoportret a lui Matts Leiderstam realizată în colaborare cu studenți; Universitatea de Vest – vestita VIPs Union a artistei Haegue Yang, un portret subiectiv al orașului; Aula Bibliotecii Central Universitare ,,Eugen Todoran”; Facultatea de Arhitectură și Urbanism – cu un video al artistului și arhitectului Joar Nango, dar și Galeria Helios – unde sunt prezente lucrările subtile ale artistei Anne Low.
O serie de spații neconvenționale, printre care magazinul Optilux, care găzduiește lucrarea Agnieszkăi Polska, un porumbel rebel care nu respectă ordinele, Shopping City Mall cu un loc de joacă – un monument creat de Behzad Khosravi Noori sau Ambasada unde artistul continuă explorarea amintirilor comune despre Profesorul Balthazar și Librăria La Două Bufnițe – unde puteți asculta… tăceri, selectate de Dora Garcia, trebuie vizitate pentru o experiență completă.
La această ediție a Bienalei spațiul public continuă să fie o componentă importantă: lucrări ale artiștilor pot fi văzute în: Parcul Botanic (Gunilla Klingberg, Monotremu): Parcul Sudului (Ciprian Mureșan); strada Augustin Pacha (Gunilla Klingberg); Parcul Castelului Huniade (Joar Nango) și panouri publicitare (STEALTH.unlimited și Vilmos Koter).
Demn de menționat este faptul că o parte dintre lucrările artistei Bella Rune sunt instalate în câteva şcoli şi sunt deja parte din peisajul zilnic al elevilor de la Colegiul National Bănățean, Școala gimnazială numarul 30 şi Liceul de Tehnologie Alimentară.
În weekendul care urmează vă invităm la o serie de proiecții de film la Ambasada: Gülsün Karamustafa explorează probleme socio-politice ale Turciei și povești despre migrare și dislocare. Weekend-ul viitor continuă proiecțiile de film de la Ambasada cu Chto Delat și o lectură colectivă cu Delia Grigore (joi, 17 octombrie, la Universitatea de Vest)
Întreg programul lunii octombrie poate fi consultat online – pe site: http://2019.artencounters.ro, sau pe pagina de Facebook Art Encounters.
.
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…
Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…
Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…
O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…
Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a…