Încă de la înfiinţare, Uniunea Salvaţi România şi-a propus să fie un altfel de partid decât cele care ocupau scena politică post-decembristă. Un partid format din oameni noi, pro-europeni, cultivaţi, cu studii temeinice, orientat spre viitor şi dezbărat de metehnele vechilor politicieni. Într-o oarecare măsură chiar anti-sistem, dar nu acel anti-sistem grobian, de grotă promovat de PPDD, de exemplu. Iar mult timp USR s-a poziţionat foarte bine în toate tulburările cu care s-a confruntat România ultimilor ani, o ţară confiscată de un grup infracţional organizat.
USR a fost cel mai acerb luptător din parlament împotriva modificărilor la legile Justiţiei, a susţinut oficial protestele anti-PSD, a militat pentru statul de drept, a susţinut-o pe Laura Codruţa Kovesi, chiar şi atunci când liberalii abandonaseră lupta. Mai mult, a fost singurul partid care a avut curajul să se opună oficial refendumului pentru familia tradiţională Dragnea-Tăriceanu, un plebsicit non-tolerant, anti-european, venit din negurile Evului Mediu. În acest timp, PNL, un partid cică liberal, a suţinut acest referendum. (Nu discut aici de PSD, care n-are nici cea mai mică legaătură cu doctrina social-democrată.)
Intransigent şi consecvent cu principiile sale, USR a atras de partea sa electoratul „dur” anti-PSD şi proeuropean şi în special tineri perfomanţi în domeniile lor. Şi rezultatele s-au văzut la alegerile europarlamentare, când doar faptul că PSD a organizat scrutinul, nu a adus USR pe locul II.
Numai că acel succes pare să le fi tulburat puţin minţile liderilor USR. Au vrut, de exemplu, neapărat să aibă candidat la prezidenţiale, cu toate că nu era momentul să spargă astfel frontul anti-PSD şi nu ştiu cât de mult a agreat electoratul său acest lucru. Nu mai discut că USR, neavând o organizare foarte puternică în teritoriu, are un electorat destul de volatil care răspunde mult emoţional la pericole. Iar pe 26 mai marele pericol a fost PSD şi Liviu Dragnea, nu ştiu în care ordine. Prin urmare, liderii USR trebuie să aibă mare grijă la conservarea sau chiar creşterea acestui electorat dur anti-PSD.
Cum o face este însă extrem de periculos. Mai ales după succesul moţiunii de cenzură, USR parcă face tot posibilul să se împuşte singur în picior. Iniţial USR a anunţat că, dorindu-şi alegeri anticipate, nu intră la guvernare, dar va sprijini din parlament un guvern liberal. Ba chiar liderii USR s-au lăudat cu consecvenţa pe care o au în această privinţă. Nu spun că Nicolae Iorga avea dreptate când spunea că „doar boul e consecvent în viaşă”, dar există unele limite date de realitate. E clar că, tehnic, în actualele condiţii şi cu actualii parlamentari, a insista pe alegeri anticipate, nu mai e consecvenţă, ci naivitate, ca să nu zic infatilitate.
Cine îşi închipuie că actualii parlamentari sunt dispuşi să renunţe, nu doar la aproape un an de mandat, dar şi la câteva mii de lei la pensie? (Mandatul incomplet este ca şi nul la pensia specială a aleşilor.) Să insişti în acest hal pe alegeri anticipate, altfel dezirabile pentru România de azi, este ca şi cum Donald Trump ar cere NASA ca într-o lună să fie construită o navetă spaţială cu care să ajungă pe Marte într-o singură zi. Imposibil tehnic, precum anticipatele în România, unde alde Nicolicea, Şerban Nicolae, Pleşoianu sau Olguţa ar vota-o şi pe LC Kovesi premier, numai să nu-şi piardă pensia şi mandatul.
Poţi înţelege, dacă faci mari eforturi, ca un partid care se numeşte Uniunea Salvaţi România refuză acum, în momente extrem de grele, să pună umărul la „salvarea” ţării. Şi asta fiindcă mulţi dintre membrii săi s-au „ars” în perioada Guvernului Cioloş, care a fost nevoit să guverneze cu un parlament controlat de PSD-işti şi având în eşaloanele doi şi trei numai PSD-işti. Dar ceea ce nu mai poţi să înţelegi, oricât ai fi de indulgent, e faptul că USR pune condiţii pentru investirea guvernului liberal.
Aici USR se joacă cu focul rău de tot. Dacă USR nu va vota investirea guvernului liberal, electoratul nu-l va ierta. Mai mult, într-o discuţie în interiorul partidului, Dan Barna confirmă că la mijloc sunt calcule politicianiste, chiar meschine, aşteptându-se ca guvernul liberal să-şi frângă gâtul. Şi asta vine de la un partid care critică afară politicianismul vechilor partide, vorbind de principii şi consecvenţă. Dacă liderii USR nu se trezesc şi nu ies din aceste jocuri riscă, nu doar accederea în turul II la prezidenţiale, dar chiar să rateze anul electoral 2020. Şi asta fiindcă electoratul USR chiar e „altfel” şi nu merge înainte cu un partid, oricâte prostii ar face acesta.
P.S. Nici n-am amintit aici de problemele lui Dan Barna cu ancheta Rise Project.
Elena Lasconi câştigă relativ detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale la nivelul judeţului Timiş. Pe…
Afred Simonis e optimist și spune că obiectivul PSD, de a trece Marcel Ciolacu în…
TikTok-ul este aproape să câştige primul tur al alegerilor prezidenţiale! Sub radarul tuturor măsurătorilor sociologice,…
Potrivit numărătorii paralele făcute de USR Timiş la nivelul municipiului Timişoara, Elena Lasconi se situează…
Vestea accederii candidatei USR, Elena Lasconi în turul doi al alegerilor pentru desemnarea viitorului președinte…
Potrivit primelor rezultate de tip exit-poll, în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta…