Filmarea la Timişoara a serialului Hackerville a fost punctul de plecare pentru punerea în practică a unei idei, care dacă va deveni realitate, ar putea avea un efect pozitiv asupra economiei locale. Vorbim despre constituirea unei comisii, a unei organizaţii, care să promoveze Timişoara, dar şi alte oraşe din zona de vest a României, ca şi destinaţie bună pentru realizarea de filme a unor producători din străinătate.
Iniţiativa Asociaţiei DocuMentor vizează atragerea în proiect a mai multor municpalităţi, alături de cea din Timişoara, în acest proiect. Se doreşte atragerea producţiei de film în această zonă. Aceste oraşe, majoritatea având un patrimonu arhitectural de calitate, pot deveni platouri excelente pentru filmări.
Astfel de asociaţii nu sunt o noutate, ca dovadă şi reprezentanţii unora similare, din Norvegia, Lituania sau Finlanda, prezenţi la discuţiile purtate miercuri după-masă, pentru a împărtăşi din experienţa lor în acest sector.
„Comisia de film din vestul României, așa cum o gândim noi, și cum o proiectăm în momentul de față, ar trebui să fie operațională cam în șase luni. Ar fi foarte simplu să o înființăm numai la Timișoara, dar noi vrem să convingem mai multe municipalități să se implice. Ar fi o asociere între municipalități și consilii județene și ea ar trebui să fie operațională să zicem într-un an, într-un an și jumătate. Ideea ar fi ca în doi ani cel mult, pe când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, să avem deja un fond de film regional, care să sprijine și producătorii locali să realizeze filme, nu numai pe cei străini, care vin să filmeze aici. Reacțiile de la Primăria Timișoara și de la Consiliul Județean Timiș sunt pozitive în acest moment. Urmează să avem întâlniri la Arad, la Reșița, la Oradea, chiar și la Salonta, acolo s-au filmat mai multe filme și este clar că e o primărie deschisă, și de ce nu, să mergem chiar la Deva, la Hunedoara, poate chiar la Cluj”, a spus Florin Iepan, cunoscutul regizor timişorean, din partea asociaţiei iniţiatoare.
Conform regizorului, în cele trei luni de zile cât s-a filmat, de către cei de la HBO, Hackerville la Timişoara, plusul adus economiei timişorene a fost de nu mai puţin de un milion de euro. Aici se calculează inclusiv cazarea şi masa echipei şi actorilor, dar şi banii cheltuiţi zi de zi în oraş de aceştia.
Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a spus că doreşte să afle experienţa unor zone similare în atragerea de astfel de prezenţe cinematografice. Iar pe subiect, el a vorbit… despre reabilitarea cinema Studio.
„Noi considerăm că există potențial destul de ridicat în Timișoara și în regiunea noastră pentru a fi un suport pentru dezvoltarea de filme. Dar pentru a pune în valoare acest potențial desigur că avem nevoie să aflăm cum au făcut alții și să fim împreună actorii care putem veni cu contribuții. Vreau să aduc toate asigurările că Primăria Timișoara, cu mine ca primar, va fi și în continuare foarte sensibilă la ideea de cultură și va susține din bugetul local fenomentul cultural în ansamblu. Vrem pe viitor o aplecare și mai mare spre domeniul filmului. Suntem în curs de a transforma fostul cinematograf Studio într-o cinematecă, o casă a filmului, la standardele actuale”, a spus edilul-şef, la întâlnirea de la Primăria Timişoara.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…