Situaţia neplăcută în care se află Timişoara, care nu dispune în acest moment de niciun Plan Urbanistic General valabil, a apărut în cea mai mare parte din cauza instituţiei care ar fi trebuit să se ocupe de existenţa unuia. Inspectoratul de Stat în Construcţii a anunţat încă din anul 2016 că pentru prelungirea PUG era absolut necesar un acord de la Ministerul Dezvoltării, lucru care nu s-a întâmplat şi pentru care Hotărârea de Consilu Local prin care s-a aprobat prelungirea a fost suspendată.
Fie rea voinţă, fie incompetenţă sau, pur şi simplu, ascunderea unor informaţii din partea unor angajaţi sau conducători ai primăriei, au condus la situaţia existentă în prezent, când Timișoara nu are niciun PUG valabil. Inspectoratul de Stat în Construcţii şi-a prezentat poziţia pe marginea situaţiei existente. Conform instituţiei, informarea municipalităţii timişorene asupra condiţiilor necesare pentru prelungirea PUG existent, dar şi asupra obligativităţii obţinerii avizului MDRAP, a avut loc încă din 2016.
„Noul PUG al municipiului Timişoara este în lucru din anul 2010. Referitor la PUG-ul actual, menţionăm că, încă din anul 2016, ISC, prin procesele verbale de control întocmite, a atras atenția asupra obligativității obținerii avizului MDRAP pentru promovarea unei Hotărâri de Consiliul în vederea prelungirii acestuia, conform art. 46 alin. (13), (17) şi (18) lit. a) din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul”, a anunţat ISC.
Prelungirea PUG existent nu se putea face decât prin respectarea unor obligaţii legale, în mod justificat, care se referă la dinamica economică, socială şi teritorială, pe bază de studii existente, mai spune ISC,
„Mai mult, am adus la cunoștința primarului municipiului Timişoara, Consiliului Local al municipiului Timișoara şi arhitectului șef, prevederile art. 46, respectiv (18), care precizează că „Propunerea justificată de actualizare sau de prelungire a valabilității documentației de urbanism se realizează în baza analizei informaţiilor statistice disponibile privind dinamica economică, socială și teritorială, în baza studiilor de specialitate existente, precum și în raport cu strategiile și programele de dezvoltare de la nivel local, judeţean și/sau naţional aprobate şi se avizează de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru municipii și pentru unităţile administrativ – teritoriale din zonele funcţionale ale acestora”, se mai precizează în documentul oficial al Inspectoratului.
Asupra obligaţiei obţinerii acordului de la Ministerul Dezvoltării, Primăria Timişoara a fost, de asemenea, oficial avertizată printr-o adresă, dar aceasta nu i-a împiedicat pe reprezentanţii primăriei sau pe consilierii locali să adopte hotărârea din 2018, care în prezent e suspendată: „Totodată, MDRAP a transmis atât Primăriei municipiului Timișoara, cât și Inspectoratului de Stat în Construcții că “în vederea emiterii HCL nr. 613/2018 de aprobare a prelungirii Planului Urbanistic General al municipiului Timișoara, era necesar avizul MDRAP”.
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…