Administratie

Direcţia Apelor Banat a investit peste trei milioane de lei pentru protecţia la inundaţii

Zona Banatului va fi mai bine protejată împotriva revărsării apelor, după ce Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a finalizat șase din cele șapte lucrări de prevenire și apărare împotriva inundațiilor, realizate în regim de urgență, cu fonduri provenite de la bugetul de stat pentru a înlătura efectele calamităților natural produse de inundații în perioada februarie-mai 2019.

Lucrările finalizate sunt situate în bazinele hidrografice ale Bârzavei, Timișului, Sebeșului și Bistrei, din județele Timiș și Caraș-Severin. Şantierele au început în luna septembrie a acestui an, imediat ce au fost primite fondurile alocate de Ministerul Apelor și Pădurilor, având ca termen de realizare sfârșitul anului 2019, fiind vorba despre 3,2 milioane de lei.

Pentru județul Timiș, s-au alocat 2,76 milioane de lei cu TVA pentru trei lucrări hidrotehnice: “Punere în siguranță dig mal stâng râu Bârzava-amonte pod rutier Partoș din comuna Banloc”; “Refacere consolidare mal râu Timiș-aval de podul rutier din Parța” și ”Refacere apărare de mal râu Timiș, intravilan localitatea Lugoj”. Dacă

primele două lucrări sunt realizate 100%, ultima este în curs de execuție urmând ca până la mijlocul lunii decembrie să fie finalizată în întregime.

Pentru județul Caraș-Severin, s-au primit fonduri de 450.000 de lei pentru patru lucrări hidrotehnice, care, până la această dată, s-au finalizat 100%: ”Regularizare râu Sebeș la Caransebeș”; “Regularizare pârâu Zlagna și pârâu Potoc la Caransebeș”; “Regularizare pârâu Potoc la Caransebeș”; “Refacere consolidare dig mal stâng pârâul Axin la confluență cu râul Bistra din comuna Obreja”.

„Lucrările pe care le-am realizat au vizat punctele critice pe care specialiștii noștri le-au identificat în cursul evaluării stării de funcționare a lucrărilor hidrotehnice afectate de codurile hidrologice din perioada 28 aprilie – 04 mai 2019 pentru bazinul hidrografic Banat. În total, au fost consolidate diguri pe 900 metri și maluri pe 250 metri, am refăcut apărarea de mal pe 600 metri și am asigurat secțiunile de scurgere ale cursurilor de apă. Aceste lucrări protejează locuitorii din Lugoj, Partoș, Parța, Caransebeș și Obreja”, a anunţat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

În aceste zone, în perioada februarie-mai 2019, s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase, care au dus la creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor deapărare. Ulterior, specialiștii ABA Banat au constatat diverse eroziuni ale digurilor, malurilor și colmatări ale albiilor în bazinele hidrografice afectate de codurile meteo-hidro prelungite.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

40 de minute ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

3 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

3 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

3 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

3 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

4 ore ago