Primăria Timişoara

Sala Filarmonicii se schimbă total la reabilitare. Noile materiale folosite vor îmbunătăţi acustica

După episodul manelelor, primarul Timişoarei, Nicolae Robu revine, de această de partea „cultă” a culturii şi prezintă o serie de noi informaţii legate de reabilitarea clădirii Filarmonicii şi a grădinii de vară. De această dată vedem şi imagini din interiorul clădirii, respectiv despre cum ar urma să arate sala conform proiectului.

Informaţiile prezentate de edilul-şef abordează şi una dintre problemele ridicate de sindicatul din cadrul Filarmonicii Banatul, cea a acusticii sălii. Iar pentru a se obţine acustica dorită se vor schimba finisajele pardoselilor, pereţilor, scaunele, dar intervenţiile se vor face şi asupra scenei şi a formei tavanului.

O altă intervenţie interesantă vizează „eliminarea extinderii din anii 1970”, deci ne putem aştepta ca imaginea pe care o avem asupra Capitolului să dispară…

„Se vor face Iucrări de reparații și consolidare pentru punerea în siguranță a imobilului, pentru acțiuni seismice, conform cerințelor din expertiza tehnică.
De asemenea, propunerea vizează reabilitarea fațadelor: în zona accesului pricipal se va elibera fațada prin eliminarea extinderii din anii 1970. Deși această extindere a fost proiectată de către cunoscutul arhitect Șerban Sturza, ea a fost potrivită pentru a răspunde funcțiunii din acea perioadă, de cinema și se considera potrivit ca fațada principală sa revină la forma sa inițială. Se va înlocui tâmplăria întregului ansamblu cu altă tâmplărie din lemn, cu geam termoizolant. Se va înlocui învelitoarea din țiglă și se va reabilita șarpanta. Se vor reface toate finisajele interioare, după ce se vor finaliza intervențiile structurale. Se va igieniza, hidroizola și reabilita subsolul și mansarda , creând astfel spații suplimentare necesare, în vederea funcționării la cerințele actuale”, spune Robu.

După cum spuneam, intervenţiile vor viza mai ales acustica sălii.

„Intervențiile principale se vor concentra pe sala de concerte. Fiind o sală proiectată inițial pentru funcțiunea de cinema, propunerea va răspunde la cel mai înalt nivel cerințelor funțiunii actuale, de filarmonică. Conform studiului acustic efectuat, se vor schimba finisajele padoselilor, pereților, scaunele și se va interveni asupra scenei și asupra formei tavanului. Instalațiile de sunet și lumini vor fi cele mai performante, scopul întregii intervenții fiind de a avea o sală de concerte modernă, performantă, în limita spatiului existent. Sala va avea un număr aproximativ de 850 locuri. Se dorește și extinderea scenei, se vor căuta soluții în acest scop”, mai spune Robu.
La grădina de vară se va construi un amfiteatru nou, ceea ce există acum fiind prea degradat. Iar acesta va fi acoperit, cu o structură uşoară din pânză

„Intervențiile propuse pe zona grădinii de vară au scopul de a oferi un potențial maxim de folosire al spațiului amenajat în cadrul ei și aferent acesteia. Datorită gradului ridicat de deterioare al elementelor constructive (scări, gradene, parapeți, jardiniere) și a formei neregulate a amfiteatrului exterior, se va construi un amfiteatru nou, din beton, pe aceeasi amprentă, fara a afecta arborii existenți. La baza lui înspre curtea creată cu clădirea Filarmonicii și accesul principal vor fi amenajate o cafenea, un info-point, un gift-shop și grupuri sanitare. Fiind spații semi-publice, accesul va fi liber , cu anume restricții doar în cadrul evenimentelor organizate. Spațiile verzi și aleile vor fi reamenajate, cu locuri de stat și mobilier urban. Amfiteatrul va fi acoperit în funcție de condițiile meteo ( ploaie sau soare puternic ) cu o structură ușoară din pânze, susținute de o structura metalică, pe care vor fi aplasate sistemele noi de lumini și sunet”, mai aflăm din cele anunţate de primar.

Proiectul iniţial de reabilitare era unul mult mai îndrăzneţ, includea multă sticlă, inclusiv pe faţada clădirii, dar ideea nu a fost agreată de cei de la Cultură, spunea Nicolae Robu, la finalul lui septembrie

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

16 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

19 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

19 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

19 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

19 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

20 de ore ago