Primăria Timişoara

Sala Filarmonicii se schimbă total la reabilitare. Noile materiale folosite vor îmbunătăţi acustica

După episodul manelelor, primarul Timişoarei, Nicolae Robu revine, de această de partea „cultă” a culturii şi prezintă o serie de noi informaţii legate de reabilitarea clădirii Filarmonicii şi a grădinii de vară. De această dată vedem şi imagini din interiorul clădirii, respectiv despre cum ar urma să arate sala conform proiectului.

Informaţiile prezentate de edilul-şef abordează şi una dintre problemele ridicate de sindicatul din cadrul Filarmonicii Banatul, cea a acusticii sălii. Iar pentru a se obţine acustica dorită se vor schimba finisajele pardoselilor, pereţilor, scaunele, dar intervenţiile se vor face şi asupra scenei şi a formei tavanului.

O altă intervenţie interesantă vizează „eliminarea extinderii din anii 1970”, deci ne putem aştepta ca imaginea pe care o avem asupra Capitolului să dispară…

„Se vor face Iucrări de reparații și consolidare pentru punerea în siguranță a imobilului, pentru acțiuni seismice, conform cerințelor din expertiza tehnică.
De asemenea, propunerea vizează reabilitarea fațadelor: în zona accesului pricipal se va elibera fațada prin eliminarea extinderii din anii 1970. Deși această extindere a fost proiectată de către cunoscutul arhitect Șerban Sturza, ea a fost potrivită pentru a răspunde funcțiunii din acea perioadă, de cinema și se considera potrivit ca fațada principală sa revină la forma sa inițială. Se va înlocui tâmplăria întregului ansamblu cu altă tâmplărie din lemn, cu geam termoizolant. Se va înlocui învelitoarea din țiglă și se va reabilita șarpanta. Se vor reface toate finisajele interioare, după ce se vor finaliza intervențiile structurale. Se va igieniza, hidroizola și reabilita subsolul și mansarda , creând astfel spații suplimentare necesare, în vederea funcționării la cerințele actuale”, spune Robu.

După cum spuneam, intervenţiile vor viza mai ales acustica sălii.

„Intervențiile principale se vor concentra pe sala de concerte. Fiind o sală proiectată inițial pentru funcțiunea de cinema, propunerea va răspunde la cel mai înalt nivel cerințelor funțiunii actuale, de filarmonică. Conform studiului acustic efectuat, se vor schimba finisajele padoselilor, pereților, scaunele și se va interveni asupra scenei și asupra formei tavanului. Instalațiile de sunet și lumini vor fi cele mai performante, scopul întregii intervenții fiind de a avea o sală de concerte modernă, performantă, în limita spatiului existent. Sala va avea un număr aproximativ de 850 locuri. Se dorește și extinderea scenei, se vor căuta soluții în acest scop”, mai spune Robu.
La grădina de vară se va construi un amfiteatru nou, ceea ce există acum fiind prea degradat. Iar acesta va fi acoperit, cu o structură uşoară din pânză

„Intervențiile propuse pe zona grădinii de vară au scopul de a oferi un potențial maxim de folosire al spațiului amenajat în cadrul ei și aferent acesteia. Datorită gradului ridicat de deterioare al elementelor constructive (scări, gradene, parapeți, jardiniere) și a formei neregulate a amfiteatrului exterior, se va construi un amfiteatru nou, din beton, pe aceeasi amprentă, fara a afecta arborii existenți. La baza lui înspre curtea creată cu clădirea Filarmonicii și accesul principal vor fi amenajate o cafenea, un info-point, un gift-shop și grupuri sanitare. Fiind spații semi-publice, accesul va fi liber , cu anume restricții doar în cadrul evenimentelor organizate. Spațiile verzi și aleile vor fi reamenajate, cu locuri de stat și mobilier urban. Amfiteatrul va fi acoperit în funcție de condițiile meteo ( ploaie sau soare puternic ) cu o structură ușoară din pânze, susținute de o structura metalică, pe care vor fi aplasate sistemele noi de lumini și sunet”, mai aflăm din cele anunţate de primar.

Proiectul iniţial de reabilitare era unul mult mai îndrăzneţ, includea multă sticlă, inclusiv pe faţada clădirii, dar ideea nu a fost agreată de cei de la Cultură, spunea Nicolae Robu, la finalul lui septembrie

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Autoturism de lux în valoare de 200.000 euro căutat de autoritățile din Italia, descoperit la PTF Moravița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…

5 ore ago

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

9 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

10 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

12 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

13 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

13 ore ago