Administratie

Când e vorba de proiecte europene respinse, Nicolae Robu “uită” de îngheaţă Bega

Primarul Timişoarei a revenit cu autoelogiile, lăudându-se de această dată cu proiectele europene depuse de municipalitate. Edilul-şef afirmă că niciun proiect depus de primărie nu a fost respins. Pentru a-i reîmprospăta memoria, prezentăm mai jos declaraţii aparţinând chiar primarului Robu vizând pierderea unor proiecte europene.

Primarul Nicolae Robu şi-a făcut din nou un bilanţ mega-optimist păe Facebook, de această dată privind accesarea de fonduri europene. “PROIECTE EUROPENE DE PESTE 490 MILIOANE EURO! 68 LA NUMĂR! NICIUNUL RESPINS! 43 DEJA ÎN CURS DE IMPLEMENTARE!  Astea da performanțe!”, a jubilat Robu pe Facebook, cerşind totodată “like”-uri pentru epocala sa realizare. Aşadar niciun proiect respins.

Haideţi să vedem o declaraţie aparţinând aceluiaşi Robu din noiembrie 2017.

„Au fost două obiecții. Prima a fost că o aripă din clădire nu intră în proiect și nu ar fi eligibilă, pentru că acolo mai sunt bolnavi și încă funcționează ca spital. (…)La asta am fi putut găsi soluții, în ultimă instanță, prin vecinătate, pentru că nu-i de dorit să îi transporți la distanțe mari (…) A apărut și o altă obiecție, aceea că nu putem să acordăm spațiu centrelor culturale respective, pentru că ar trebui să facem o licitație, la care să participe. Noi nu vrem să schimbăm ținta pe care o avem, vrem că acolo să funcționeze aceste institute culturale: francez, german, British Council și altele”, a declarat edilul în noiembrie 2017.

Declaraţia se referea la respingerea unui proiect pe bani europeni în valoare de 27,4 milioane de lei, privind transformarea fostei Clinici de Dermatologie din centrul Timișoarei într-un spaţiu multicultural.

Venim mai aproape, cu exact un an în urmă şi îi dăm cuvântul tot primarului căruia  nu i s-a respins niciun proiect:

„Am avut un gust amar, după ce finanțarea pe Axa Retro a tramvaielor Armonia s-a considerat că nu este eligibilă și că reabilitarea nu se încadrează. Noi am fost mirați de acest verdict, pentru că atunci când s-a anunțat că vor fi decontate proiecte realizate pe venituri proprii, chiar s-a venit înspre noi cu insistențe să aplicăm, că nu prea există solicitări. Sunt foarte greu de îndeplinit condițiile”, spunea primarul, referitor la un proiect privind achiziţionarea a 16 tramvaie Armonia.

Valoarea proiectului respins: 8 milioane de euro. Proiectul a fost respins nu o dată, ci de trei ori.

E adevărat, printr-un alt proiect semnat în această toamnă, s-a reuşit achiziţionarea a şapte tramvaie din Turcia cu bani europeni.

Un alt proiect cu bani europeni al primăriei, poate cel mai important intrat în implementare, respectiv reabilitarea termică a blocurilor, s-a oprit pe motiv de DNA. Printre alte proiecte respinse de-a lungul timpului amintim: celebra fântână cântăreaţă de pe Bega; Aqualand; parcări supraetajate; mutarea liniilor de tren în subteran; bazin de înot olimpic; dezvoltare centru de cultură urbană și arhitectură; reconstrucție pasaje tehnice supraterane/subterane Canal Bega.

De altfel, dacă Robu a lărgit unele pasaje şi poduri cu bani de la bugetul local sau prin mila guvernelor PSD, prin mult criticatul PNDL, alte oaşe, precum Oradea, au făcut poduri noi, pornite de la zero, pe bani europeni.

 

 

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

O secundă ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

5 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

5 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

12 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

15 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

16 ore ago