Preşedintele României, Klaus Iohannis, a ajuns în această după amiază la Timişoara, unde a participat la mai multe acţiuni dedicate aniversării a trei decenii de la Revoluţia Română. Primul popas l-a făcut la Cimitirul Eroilor din Lipovei, unde a depus o coroană de flori. Ulterior, a participat la o slujbă de pomenire a eroilor, la Catedrala Mitropolitană, a depus o coroană la monumentul din Piaţa Victoriei şi a luat parte la spectacolul de balet, „Revolta”, unde a şi susţinut singurul discurs din cadrul vizitei sale.
Cu o punctualitate nemţească, Klaus Iohannis a ajuns la Cimitirul Eroilor, conform programului, la ora 17.10. Preşedintele a fost însoţit, printre alţii de senatoarea Alina Gorgiu, europarlamentarul Gheorghe Falcă şi deputatul Pavel Popescu, fiind întâmpinat de primarul Nicolae Robu şi subprefectul Liliana Oneţ. Ceremonia a fost foarte sobră, iar preşedintele nu a ţinut discursuri, a depus o coroană şi a dat mâna cu oficialii prezenţi. Totuşi, la un moment dat, revoluţionarul şi activistul civic Corneliu Vaida i-a înmânat preşedintelui un drapel din timpul Revoluţiei. De la ora 18.00, Klaus Iohannis a participat la Slujba de pomenire a martirilor şi a depus o coroană de flori la Catedrala Ortodoxă Mitropolitană.
Participarea preşedintelui României la ceremoniile de la Timişoara a continuat la Catedrala Mitropolitană, unde a participat la o slujbă de pomenire condusă de IPS Ioan, Mitropolitul Banatului. La finalul acesteia, Ioan i-a solicitat lui Iohannis să dea un decret prin care o dată din calendar să fie declarată Zi a Revoluţiei, a dezrobirii neamului român.
După ceremonia religioasă, Klaus Iohannis a traversat drumul, în Piaţa Victoriei, unde a depus o coroană la monumentul dedicat Revoluţiei, aflat vizavi de Catedrala Mitropolitană. Însoţit de IPS Ioan, el a traversat la pas Piaţa Victoriei, până la Palatul Culturii, unde în faţa acestuia a aprins o candelă în cinstea celor căzuţi în decembrie 1989.
Iohannis nu a susţinut niciun discurs, nu a avut dialog cu presa, dar a strâns mâinile oamenilor din piaţă. Singurele cuvinte adresate au fost cele din discursul, la fel sobru, susţinut pe scena Palatului Culturii, înaintea spectacolului de balet „Revolta”.
„Aici, la Timișoara, cu exact 30 de ani în urmă, comunismul a fost învins pentru prima dată. Aici, la Timișoara, cu exact 30 de ani în urmă, a fost pusă borna libertății. Vă invit să păstrăm un moment de reculegere în memoria eroilor și martirilor noștri care au avut curajul să lupte cu piepturile goale împotriva tiraniei. Timișoara este ”orașul dintâi”, kilometrul zero al democrației și libertății, iar 16 decembrie 1989 este una dintre cele mai însemnate date ale tulburatei noastre istorii.”, şi-a început discursul preşedintele României.
El a încheiat alocuţiunea rostită în faţa sălii pline, folosind cuvintele Corinei Untilă, o revoluţionară care ne-a părăsit în urmă cu puţin timp, în urma unei boli.
„Ea a descris cândva cum nu se putea mai bine legătura dintre generația ei minunată, care pentru apărarea unor mari cauze a făcut sacrificiul suprem, și generația de astăzi, care păstrează vii aceleași valori: În Decembrie 1989 am câștigat libertate, o nouă identitate ca popor, demnitate şi patriotism. Văd toate acestea la noua generație, generația «Facebook», şi mă bucură faptul că ei duc mai departe idealurile Revoluției Române din Decembrie 1989”, şi-a încheiat discursul rostit Klaus Iohannis.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…