Social

„Memorialul Revoluţiei” din Timişoara, decorat de preşedintele Klaus Iohannis

În cadrul unei ceremonii organizate, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, Asociaţia „Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara” a fost decorată de către preşedintele Klaus Iohannis. Alături de asociaţia timişoreană, au mai fost decorate alte patru organizaţii sau instituţii ale revoluţionarilor sau foştilor deţinuţi politici.

Asociaţia „Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara”, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Asociaţia „21 decembrie 1989”, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) au fost decorate, sâmbătă, de către preşedintele Klaus Iohannis, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni. Toate au primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Ceremonia a avut loc chiar în ziua în care Iohannis a fost învestit oficial pentru al doilea mandat de preşedinte.

„Ziua de astăzi nu este una ca oricare alta. În urmă cu 30 de ani, valul revoluţionar, pornit de la Timişoara, descătuşa la Bucureşti strigătul de libertate al românilor, înăbuşit vreme de 45 de ani. Răspunsul la întrebarea de ce ne-am întâlnit noi, aici, la Palatul Cotroceni, tocmai în această zi a amintirii şi a speranţei, rezidă deopotrivă în semnificaţiile zilei şi în eforturile depuse de fiecare dintre dumneavoastră de a nu uita. Căci uitarea nu face casă bună cu speranţa. A ne aminti este astăzi e sinonim cu viaţa fiecăruia dintre noi şi cu sănătatea societăţii noastre. O naţiune nu poate avea viitor fără a-şi respecta, înainte de toate, trecutul. (…) Prin decorarea dumneavoastră, onorez astăzi, de Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, în numele statului român, şansa unei societăţi care nu îşi uită eroii şi nu îşi abandonează idealurile.”, a spus Klaus Iohannis.

El a menţionat că a ales să-şi înceapă mandatul cu această acţiune publică pentru a transmite mesajul clar că va continua să militeze pentru prezervarea memoriei naţionale, să onoreze memoria victimelor totalitarismelor, sacrificiul eroilor români, să apere valorile democratice şi ale statului de drept. Din partae asocieţiei timişorene, la eveniment a fost prezent preşedintele acesteia, Traian Orban, împuşcat în picior pe 17 decembrie 1989.

Foto: presidency.ro

 

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

5 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

5 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

6 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

6 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

7 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

10 ore ago