Eveniment

Mituri demontate despre contoarele inteligente

O privire mai atentă asupra contoarelor inteligente și a informațiilor care se vehiculează despre această tehnologie ne arată că există o mulțime de informații false și dezinformări care apar în jurul acestor contoare, inclusiv dacă sunt cu adevărat eficiente sau nu.

Acesta este motivul pentru care ne-am decis să abordăm câteva mituri despre contoarele inteligente și să explicăm de ce acestea nu sunt adevărate.

Contoarele inteligente NU cresc costurile

Chiar dacă instalarea unui contor inteligent nu înseamnă că imediat clienții încep să facă economii de energie electrică, ele permit acestora să obțină date utile prin care pot monitoriza mai strict consumul propriu de energie și să își pot își face planuri de consum care pot duce la reducerea costurilor.

Contoarele inteligente NU afectează mediul

Chiar dacă acestea nu pot rezolva singure schimbările climatice, ele contribuie la dezvoltarea rețelelor inteligente. Datele pe care contoarele inteligente sunt capabile să le genereze permit operatorilor de rețele electrice să înțeleagă câtă energie electrică se utilizează, când și unde. Acest lucru este crucial pentru a permite integrarea energiei regenerabile într-un mod cât mai eficient din punct de vedere al costurilor.

Datele clienților SUNT sigure

Contoarele inteligente sunt cu adevărat sigure. Metoda de criptare a datelor este aceeași cu cea utilizată de bănci. Totodată, datele personale precum numele, adresa și detaliile contului de client nu sunt stocate de contorul inteligent. Mai mult decât atât, furnizorii de energie electrică sunt obligați să respecte legislația privind prelucrarea datelor cu caracter personal și nu pot folosi datele obținute prin intermediul contorului inteligent pentru vânzări sau marketing decât dacă clientul își dă permisiunea pentru acest lucru.

Contoarele inteligente NU spionează clienții

Un contor inteligent nu poate spiona mai mult decât ar putea să o facă un contor clasic. Poate doar să măsoare cantitatea de energie pe care o consumă clienții. Contoarele inteligente au fost proiectate cu ajutorul unor experți în securitate. Ele nu sunt conectate la internet, având propria rețea wireless securizată.

Contoarele inteligente NU emit radiații

Contoarele inteligente trebuie să treacă aceleași teste ca orice dispozitiv din casă, la fel cum se întâmplă cu smartphone-urile și cuptoarele cu microunde. Potrivit cercetătorilor specializați în domeniul protecției împotriva radiațiilor, contoarele inteligente NU prezintă un risc pentru sănătate.  Acest mit a apărut deoarece contoarele inteligente folosesc impulsuri scurte de unde radio pentru a permite citirea lor de la distanță. Aceste transmisii radio sunt însă foarte scurte și foarte rare. Unii oameni se tem că radiațiile pe care le emit reprezintă un risc pentru sănătate, dar autoritățile de control precizează că aceste echipamente sunt sigure și nu depășesc standardele de siguranță ale UE.

Contorul inteligent NU consumă multă energie pentru a funcționa

Funcționarea contorului inteligent, fie că măsoară energia electrică sau gazele consumate, nu îl va costa pe client niciun ban în plus. Afișajul intern, care arată cheltuielile și consumul de energie în timp real, va utiliza o cantitate minusculă de energie dacă este conectat. Mai mult decât atât, instalarea unui contor inteligent nu va crește valoarea facturii, instalarea lui fiind gratuită.

Companiile de energie NU sunt singurele beneficiare ale tehnologiei

Contoarele inteligente reprezintă un pas important în modernizarea rețelei electrice din România, de care va beneficia toată lumea. Pe lângă faptul că reprezintă unul dintre pilonii majori care contribuie la crearea rețelelor inteligente, acestea ajută oamenii să își reducă costurile cu energia electrică și să reducă impactul asupra mediului al gospodăriilor. Contoarele inteligente permit tarife mai mici pentru clienți, deoarece companiile de energie au reușit să reducă costurile de operarea a infrastructurii, precum și perioadele de întreruperi de curent electric. Nu numai că rețeaua inteligentă va permite o creștere a fiabilității energiei regenerabile, dar va contribui, de asemenea, la creșterea umărului de vehicule electrice.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Alfred Simonis, atac la PNL, dar vizat e Alin Popoviciu, pentru situaţia din Sânnicolau Mare: Din interese politice blochează dezvoltarea oraşului

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonois, i-a atacat dur pe liderii PNL Timiş, pentru situaţia din…

34 de minute ago

Glovo Academy ajunge la Timișoara: cursuri interactive de business și digitalizare pentru restaurantele locale

Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…

44 de minute ago

SCM Poli, misiune foarte grea împotriva unei echipe „europene”

Liga Națională de handbal se reia după fereastra echipelor naționale. Formația noastră joacă în deplasare,…

54 de minute ago

1.230 de primari. Aşa, şi? Şi în Timiş PNL are 37 de primari, dar în câte localităţi va câştiga Ciucă?

„Avem 1.230 de primari!”. Este argumentul vândut drept imbatabil de Rareş Bogdan şi compania pentru…

3 ore ago

Raportul de sustenabilitate IULIUS 2023: 500.000 de mp certificați LEED, scăderea cu 26% a consumului total de energie

Grupul IULIUS, unul dintre cei mai mari dezvoltatori mixed-use de regenerare urbană din România, a…

3 ore ago

Pericolul major al alegerilor prezidențiale. Rolul PNL în blocarea alianței PSD-AUR

Ultimul sondaj CIRA realizat la comanda EVZ arată că în finala alegerilor prezidențiale au șanse…

4 ore ago