De ce nu are Primăria Timişoara destule oferte la licitaţii? Primarul Nicolae Robu oferă încă un motiv: suntem prea exigenţi! Este o a doua explicaţie după cea în care afirma că firmele preferă să lucreze în sectorul privat. Primăria Timişoara nu poate interveni în contractele câştigate de firme la licitaţiile publice, chiar dacă la acel proces s-a prezentat o singură firmă, mai spune Robu.
Timişoara a avut „norocul” să se aleagă cu un singur concurent la licitaţia pentru asigurarea serviciilor de deszăpezire a oraşului, iar preţurile prevăzute în contractual semnat nu sunt, neapărat, cele mai bune. Primarul Nicolae Robu spune că nu are ce face, pentru că acest contract este câştigat prin licitaţie publică, iar preţurile practicate sunt cele prezentate de firmă în oferta cu care a câştigat. El a făcut o lungă “teorie a licitaţiei”, demnă de “meandrele concretului” ale lui Ion Iliescu, din care fiecare poate înţelege ce vrea.
„Să înţelegem cum e legea, alfel putem face orice speculaţii. Legea achiziţiilor publice nu permite să intervii ca organizator în oferte, fiecare îşi fac un deviz, unele operaţiuni sunt la preţuri mai mari, altele mai mici, după cum ar fi avantajate. Licitaţia se desfăşoară licit, el nu ştie dacă va fi singur, ci depune oferta aşa cum crede el că îl avantajează cel mai mult. Dacă vin mai mulţi cu oferte aşa încât când se aplică formula de desemnare, să nu fie în faţa primului, asta e ghinionul lui, că şi-a făcut oferta aşa. Dacă rămâne singur nu ai ce să faci, nu îl poţi descalifica, nu-ţi permite legea, el are politica lui de a stabili preţurile în ofertă, este o licitaţie tip competiţie publică. Ce se întâmplă. Faptul că sunt aşa preţuri nu înseamnă că aduce şi avantaje neapărat pentru firma respectivă. S-ar putea ca per ansamblu să fie mai ieftin aşa cum suntem noi puşi în situaţia de a lucra, că nu este o opţiune. De ce? Pentru că dacă preţul la acele operaţii este foarte mare în devizierul operatorului, nu sunt comandate, că noi nu avem obligaţia să îl punem să facă acele lucruri, din celelalte per ansamblu ne-a costat mai puţin decât la alţii. Chiar dacă ai venit cu un preţ aberant, eu nu îţi plătesc şi văd eu cum mă descurc după aia”, a explicat Robu.
Nu se ştie de ce, dar la Timişoara sunt licitaţii care se fac şi de zece ori până se adjudecă, recunoaşte chiar şi primarul. El încearcă să ofere un fel de explicaţie, anume că ar fi vorba de … exigenţe mari.
„Care e vina noastră că a venit o singură firmă? În Timişoara ne confruntăm frecvent cu asta. Am fost prea exigenţi, Am făcut unele licitaţii şi de zece ori. Documentaţia e publicată pe SEAP, cine vrea poate să vadă”, a mai subliniat Robu. Acesta recunoaşte că situaţia apărută „arată un fel de şarlatanism din partea firmei ofertante”.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…