Primăria Timişoara a publicat pe site-ul propriu bugetul instituţiei pentru acest an. Iar acesta este unul generos, de aproximativ 460 de milioane de euro, sensibil mai ridicat decât cel din precedentul an, cu menţiunea că în acesta sunt cuprinse şi fondurile europene care vor fi accesate pentru diferite proiecte.
Domeniile principale în care vor fi ghidaţi banii disponibili sunt cele referitoare la investiţiile în infrastructură, dotarea cu mijloace de transport, învăţământ sau sănătate.
Bulevardul Sudului, Calea Stan Vidrighin, Calea Bogdăneştilor, dar şi construcţia unui nou pod peste Bega (Jiul), linii de tramvai noi şi pasajul Solventul, toate au linii de buget prevăzute. Rămâne de văzut cât din aceste dorinţe vor deveni şi realitate.
Trei runde de achiziţii de tramvaie noi sunt finanţate din fonduri europene, sumele aferente, aproximativ 40 de milioane de euro, sunt de asemenea incluse în buget. Este greu de crezut că tramvaiele respective vor fi şi efectiv prezente pe liniile timişorene prea curând. Se mai prevăd sume importante pentru autobuze electrice (finanţarea e asigurată prin Ministerul Dezvoltării), troleibuze noi, dar şi pentru nişte noi… bărcuţe care să circule pe Bega.
În buget apare şi finanţarea pentru o nouă parcare etajată. De asemenea, sunt prevăzute în buget sume importante pentru ceea ce s-ar putea numi sectorul cultural, respectiv pentru reabilitare clădirii Filarmonicii, la clădirea Operei, respectiv scena din Parcul Rozelor. Se prevăd sume importante şi pentru viitorul centru multicultural care va apărea în clădirea care a găzduit Dermatologia, pentru turnul de apă din Iosefin şi pentru transformarea fostelor cinematografe în centre culturale.
Sănătatea are alocată o sumă importantă în noul buget. Vizate sunt investiţii la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu, la Spitalul Municipal.
Noul campus Lenau este vedeta finanţărilor pentru învăţământ în noul buget, cu 12 milioane de euro, se mai prevăd extinderi pentru mai multe şcoli generale şi grădiniţe, inclusiv dotarea cu noi unităţi ale celebrelor deja containere – săli de clasă.
Suma de 40 de milioane de euro ar urma să fie folosită şi pentru proiectul de suflet a primarului, referitor la centrele sportive de cartier.
De la finanţare nu lipsesc nici fântânile muzicale cu beculeţe, cele cărora Nicolae Robu s-a „opus” permanent spunând că nu e momentul pentru astfel de investiţii. Aici ar urma să ajungă peste patru milioane de lei.
O altă fantasmagorie apărută înainte de vreme, cea a metroului timişorean, are şi în acest an alocate câteva zeci de mii de euro.
Timişorenii pot vedea propunerea de buget lansată de administraţia actuală pe internet
https://www.primariatm.ro/epress.php?epress_id=12989
„Avem 1.230 de primari!”. Este argumentul vândut drept imbatabil de Rareş Bogdan şi compania pentru…
Grupul IULIUS, unul dintre cei mai mari dezvoltatori mixed-use de regenerare urbană din România, a…
Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…
Ultimul sondaj CIRA realizat la comanda EVZ arată că în finala alegerilor prezidențiale au șanse…
În vederea așternerii mixturii asfaltice în intersecția str. Constantin Brâncoveanu cu str. Ciprian Porumbescu, din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 15.11.2024, unde se vor executa reparaţii…