Sute de angajaţi de la STPT intră în şomaj tehnic

Câteva sute de angajaţi de la compania locală de transport Timişoara intră în următoarele zile în şomaj tehnic. Măsura vine după ce numărul de călători a scăzut drastic, iar numărul curselor efectuate a fost adaptat situaţiei.

 

Societatea Locală de Transport Local Timişoara este nevoită să renunţe temporar la un număr important de agajaţi. O treime dintre aceştia sunt trimişi în următoarele zile în şomaj tehnic. Având în vedere că societatea are aproximativ o mie de oameni, aceasta înseamnă că aproximativ 300 de persoane vor sta în perioada următoare acasă.

„Astăzi vom începe demersurile de punere în aplicare a hotărârii Consiliului de Administrație al societății, care a avut loc vineri. Astfel, cel puțin 30% din personal (TESA și personal de bord) va intra in șomaj tehnic, în perioada situației de urgență”, am aflat de la STPT.

Conform legislaţiei, „Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii: (…) în cazul intreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”.

De asemenea, se mai prevede că „Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat (…). Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariații se vor afla la dispoziția angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activității”.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Echipa de minibaschet a Școlii Gimnaziale nr. 24 din Timișoara calificată la etapa finală a competiției național Cupa Campionii Viitorului ediția I

Sâmbătă, 18 mai 2024, a avut loc etapa interjudețeană de minibaschet mixt clasele III-IV ”Cupa…

32 de minute ago

Liga 3. Ghiroda şi Politehnica, victorii înainte de barajul direct

În acest weekend s-a disputat ultima etapă din Liga 3. În seriile vestice, deznodământul era…

49 de minute ago

Emblematica trupă Cargo va cânta la Buziaş, în weekend-ul următor , la “Aero West Bike Fest”

În weekend-ul următor, timp de două zile, la Buziaş va avea loc festivalul „Aero West…

4 ore ago

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

20 de ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

22 de ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

o zi ago