Muncitorii care se ocupă de rabilitarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, de pe canalul Bega, au reuşit montarea utilajelor hidraulice principale ale ecluzelor. Această operaţiune de instalare va fi finalizată în luna mai.
Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) vă informează că încă din cursul lunii martie au fost furnizate și ultimele echipamente hidromecanice principale, echipamente hidromecanice aferente barajului stăvilar, cât și porțile ecluzei, ce echipează Nodul Hidrotehnic Sânmihaiu Român.
O echipă de muncitori a montat deja, pentru probe de funcționare, câteva echipamente hidromecanice din cadrul barajului stăvilar pentru verificarea parametrilor constructivi și funcționali prevăzuți în documentația tehnică de reabilitare a barajului stăvilar. Au fost instalate utilajele respective şi au fost efectuate o serie de probe
Barajul stăvilar este amplasat în frontul central al canalului Bega și are trei deschideri: una pentru reglarea nivelurilor pentru navigație (asigurată de stavila metalică plană dublă), una pentru tranzitarea debitelor maxime (asigurată de stavila metalică cilindrică) și una pentru evacuarea plutitorilor și a ghețurilor (asigurată de stavila metalică de tip Stoney).
„Conform graficului de execuție, în luna mai, vor fi montate toate echipamentele hidromecanice ale barajului stăvilar, inclusiv stavila metalică cilindrică care reglează tranzitarea debitelor maxime pe Canalul Bega și care are o deschidere de 15 metri, fiind amplasată în câmpul central al canalului. În luna iunie se vor finaliza lucrările de reabilitare și punere în siguranță a barajului stăvilar, trecându-se la readucerea scurgerii prin albia Canalului Bega și totodată punându-se la uscat ecluza”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.
Contractul „Proiectare și execuție lucrări de punere în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român” din proiectul transfrontalier România-Serbia ”Repararea infrastructurii de navigație a canalului Bega” a fost câştigat de Asocierea dintre societăţile Socot Tg. Mureș (lider contract), Laurențiu H. Negrești Oaș, Aquaproiect S.A. Bucureşti şi Hidrotim Timișoara (subantreprenor echipamente).
Lucrările de punere în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român presupun reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei, inclusiv montajul utilajelor și a echipamentelor hidromecanice. Valoarea contractului este de 5,6 milioane de euro, cu TVA, valoare finanțată prin programul IPA Interreg CBC RO-SRB. Valoarea totală a proiectului este de 7,9 milioane de euro cu TVA (fondurile programului IPA cât și fondurile proprii).
Pentru a redeschide navigabilitatea pe întreg Canalul Bega este necesară repararea infrastructurii Canalului Bega. Repararea nodului hidrotehnic Sanmihaiu Român este vitală pentru realizarea dezideratului propus, fiind primul nod de biefare, punerea în siguranță fiind impusă si de necesitatea autorizării pentru funcționare în stare de siguranță a barajului, cu atât mai mult cu cât prin intermediul acumulării create în amonte și a nivelului creat se asigură o serie de folosințe pentru municipiul Timișoara.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…