Asociația Timișoara 2021 acceptă realitatea produsă de noua pandemie şi caută modalităţi de a se adapta acesteia, dar şi la adaptarea priectele culturale incluse în proiectul prin care Timişoara a devenit Capitală Europeană a Culturii. Prin intermediul unei serii de mici filmări, reunite sub denumirea de TransForm Art, cei care sunt implicaţi în fenomenul cultural îşi vor expune părerile legate de transformările prin care trece acest sector al vieţii sociale.
„Cum afectează criza actuală sectorul artistic? Ce era plănuit? Cum se adaptează noilor constrângeri?”, sunt întrebările la care Asociaţia Timişoara 2021 încearcă să răspundă după ce coronavirusul a dat peste cap toate iniţiativele legate de proiectul de Capitală Culturală.
Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii invită partenerii Programului Cultural Timișoara 2021 să reflecteze asupra programelor realizate împreună cu Asociația și asupra modului în care acestea se adaptează la realitatea post-pandemie. Astfel, începând cu data de 4 mai 2020, pe pagina de Facebook Timișoara 2021, liderii unor organizații sau inițiative culturale timișorene vor împărtăși cu publicul, prin intermediul unor scurte intervenții filmate, reunite sub titlul TransFormArt, gândurile lor despre transformările prin care trece sectorul cultural, dar și soluțiile concrete identificate pentru continuarea programelor.
Inițiativa Asociației Timișoara 2021 vizează să ofere contextul unei analize constructive asupra dificultăților pe care le traversează sectorul cultural, dar și să stimuleze o reflecție comună care poate servi întregului sector cultural din Timișoara, dar și din România.
„Este timpul să regândim modul în care Timișoara va lumina orașul, țara, Europa, în anul Capitalei Culturale. Noi, Asociația Timișoara 2021 și partenerii noștri, ne aflăm în fața unei provocări, de a dovedi că putem regândi și adapta proiectele noastre culturale, în condițiile actuale de distanțare socială, de izolare și cu diferite restricții. Împreună avem capacitatea de a ne adapta, de a trece – doar parțial, acolo unde se poate – în mediul online, de a modifica unele proiecte sau chiar de a le amâna, dar numai în scopul de a le continua în condiții de siguranță pentru public și pentru artiști. Creativitatea este importantă pentru ca Timișoara să lumineze din nou, așa cum a făcut-o în momentele grele ale istoriei sale. Pentru că după această perioadă, lumea va fi altfel decât am cunoscut-o până acum, scena culturală și artistică are nevoie de TransFormArt, de exemple pozitive despre cum ne putem adapta de acum înainte.”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a fost înființată în 2011, cu scopul de a pregăti dosarul de candidatură pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. După câștigarea titlului pentru anul 2021, Asociația își continuă misiunea de a dezvolta Programul Cultural, precum şi de a strânge fondurile necesare organizării, promovării şi implementării acestuia. Ulterior anului 2021, Asociaţia va avea ca scop sprijinirea şi dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunităţii. În anul 2019, în primul an de producție propriu-zisă, Asociația a derulat împreună cu partenerii săi peste 400 de evenimente culturale la care au luat parte peste 130.000 de persoane.
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…