Astăzi, aniversăm Ziua Instituției Prefectului, însă, în acest an, aniversarea este sobră, cu totul diferită, din cauza pandemiei de coronavirus.
Ca un scurt istoric, pe teritoriul actualului judet Timis, funcția de prefect a fost instituită în administrație odată cu numirea dr. Aurel Cozma, în 28 iulie 1919. Funcția de prefect a fost abandonată după instaurarea Republicii Populare la 30 decembrie 1948. După Revoluția din decembrie 1989, conducerea activității administrative la nivel de județ a fost exercitată de Primărie.
Mai apoi, prin Legea nr. 5 din 1990, la 9 iulie 1990, reapare în administrație Prefectura, organism județean numit, care să coordoneze activitatea din teritoriu până la promulgarea noii Constituții. În conformitate cu aceasta lege, în judetul Timiș, Instituția Prefecturii era formata din prefect, doi subprefecți, un secretar și 7 membri. La 15 mai 1992, prin ordin al prefectului, a fost aprobată organigrama noii Prefecturi, organizată în baza Constituției din 1991, a Legii nr. 69 din 1991, privind administrația publică locală și a Hotărârii Guvernului nr. 118 din 1991, privind structura și atribuțiile aparatului tehnic de specialitate al prefecturilor.
În decursul anilor, atribuțiile prefectului și ale aparatului tehnic de specialitate al prefecturii au fost reglementate prin mai multe hotărâri de guvern.
În cei 28 de ani au fost la conducerea Instituției Prefectului:
Florentin Cârpanu
Dorel Borza
Ioan Paștiu
Dan Poenaru
Dumitru Ganț
Liviu Barbu
Horia Ciocârlie
Ion Răducanu
Ovidiu Virgil Drăgănescu
Mircea Băcală
Eugen Dogariu
Mircea Băcală
Eva Andreaș
Liliana Oneț, actual prefect.
În ultimii ani, conducerea Instituției Prefectului a fost asigurată de două doamne, consecutiv, după un lung șir de prefecți bărbați.
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…