Primăria Timişoara

Conducerea Asociaţiei TM 2021, în şedinţă furtunoasă. La final, impresia pipei păcii şi o serie de decizii de urmat

Miercuri a fost ziua cea mare pentru conducerea Asociaţiei Timişoara 2021, care se ocupă de implementarea programului pentru Capitală Europeană a Culturii. Board-ul organizaţiei s-a reunit în şedinţă, iar cei prezenţi au încercat să ajungă la un numitor comun, pentru a revigora situaţia destul de puţin fericită a proiectului şi a pune de acord cei doi poli de conducere ai organizaţiei, directorul executiv, Simona Neumann, şi preşedintele consiliului director, Horaţiu Rada.

Târziu, după ora 22, concluziile şedinţei au fost trase, în cadrul unui comunicat de presă, de primarul Timişoarei, în calitatea sa de… „subsemnatul, ca Primar al orașului capitală culturală, ordonator de credite al de departe principalului finanțator și ca Președinte de onoare al asociației”. Imaginea prezentată după întâlnire este una care doreşte să prezinte ajungerea la un anumit acord, pentru a linişti apele în organizaţie.

„Am început prin a sublinia că asociația a ajuns la o imagine foarte negativă, la o lipsă de încredere majoră în comunitate și că este obligatoriu să luăm măsuri ferme pentru ca lucrurile să fie corectate. De asemenea, am enunțat că asociația trebuie să fie mai deschisă spre actanții culturali ai orașului, în toată diversitatea lor, capacitându-i în proiectele sale culturale, cu respectarea, evident, a dosarului de candidatură. Am mai menționat că dacă și după aplicarea deciziilor de astăzi lucrurile vor merge tot ca până acum, atunci vom trece la măsuri radicale, inspirându-ne, dacă vom considera că ni se potrivește și din experiența altor orașe care au trecut prin ce trecem noi”, conform primarului.

Concluziile trase, cele oficiale, anunţate de şeful administraţiei locale sunt în număr de şapte. Transparenţă mai multă, delimitarea clară a drepturilor şi obligaţiilor Consiliului Director şi cele ale componentei executive, plata salariilor angajaţilor şi colaboratorilor

„1. Asociația va trebui să-și crească transparența, postând pe site-ul propriu, din proprie inițiativă, dar și la cerere, toate informațiile de interes public, calificate ca atare chiar într-un sens lărgit în raport cu cel dat de lege; 2. Asociația va trebui să fie deschisă spre primirea de noi membri, desigur, în condițiile stabilite prin statut; 3. Asociația va trebui să rezolve urgent, procedând, desigur, în limitele legii, problema retribuirii angajaților și colaboratorilor asumați; 4. Asociația va trebui să se restructureze radical, prin modificări ale statutului care să separe clar prerogativele și responsabilitățile Consiliului Director, inclusiv ale Președintelui, de prerogativele și responsabilitățile componentei executive, inclusiv ale Directorului Executiv; 5. Se agreează, în contextul pandemiei COVIG -19, amânarea exercitării titlului de capitală culturală europeană fie pentru 2022, fie pentru 2023, la decizia Comisiei Europene, care are de rezolvat problema celor două capitale culturale 2020 care n-au putut până în prezent să-și implementeze programele culturale din cauza pandemiei; 6. S-a avizat pozitiv primirea în asociație a doi noi membri: instituția Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și persoana fizică Enrico Cannata, urmând să se supună la vot primirea efectivă în proxima ședință AGA. 7. S-a stabilit o nouă ședință a Consiliului Director pentru data de 17.06.2020, având ca obiectiv principal aprobarea propunerii de nou statut ce va fi elaborată de specialiști și o ședință AGA pentru validarea noului statut aprobat de Consiliul Director”, se spune în anunţul de presă al edilului-şef.

 

Artiştii independenţi, luaţi la întrebări de poliţişti şi jandarmi

 

La aceiași oră cu şedinţa board-ului, dar în altă locaţie, la Complexul Bastion, mai mulţi artişti independenţi, organizatori de evenimente, s-au întâlnit pentru a discuta despre TM 2021. Surpriza a fost că la faţa locului au venit şi mai mulţi poliţişti şi jandarmi, care au venit să vadă despre ce e vorba, legitimându-i pe cei prezenţi şi anunţându-i că nu sunt permise protestele pe timp de stare de alertă. Întâlnirea a apărut după ce în mediul public timişorean au apărut mai multe proteste şi scrisori deschise ale unor angajaţi ai asociaţiei, în care spuneau că nu au mai fost plătiţi de luni bune. Până la urmă, chiar iniţiatorii întâlniri au recunsocut că prin numărul redus de participanţi evenimentul nu a fost unul de succes. Pentru a nu primi amenzi de la forţele de ordine, unii dintre participanţi au decis să plece din zonă, în timp ce alţii au decis să meargă pe o terasă din zonă, unde să discute în continuare despre problemele organizaţiei, dar în condiţii „legale”.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Casa de Cultură Timișoara confirmă, Ruga Bănățeană ”laică” are loc pe 6 noiembrie

Organizatorii Rugii Bănățene a Timișoarei, cel puțin partea artistică revin și confirmă că acțiunile ”amânate”…

3 ore ago

Ridicarea noului stadion din Calea Buziașului a ajuns la un sfert din total/FOTO

Un sfert din lucrările la noul stadion din Calea Buziașului au fost finalizate.  Construcția avansează…

4 ore ago

“UVT Liberty Marathon” modifică, sâmbătă şi duminică, traseele mai multor linii STPT

În perioada 28 – 29 septembrie, între orele 05:00 – 18:00, va avea loc evenimentul…

7 ore ago

Tânăr și fără minte: prins de mai multe ori circulând fără permis. Îl paște închisoarea

Nu a învățat din greșeli. La data de 26 septembrie, polițiștii Secției 12 Rurale Periam…

8 ore ago

Pregătiri de „ciclon”! Va intra prin Vest însă în alte regiuni va ploua mai mult

O furtună va lovi România începând din weekend, conform ANM. Temperaturile vor scădea de la…

8 ore ago

Timișul are din nou post de administrator public. Cel mai probabil viitor ocupant, un cunoscut om politic local

Consilierii județeni timișeni au corectat, în ultima ședință de plen, soluția neortodoxă adoptată pentru a…

8 ore ago