Actualul primar al Timişoarei şi-a prezentat, în sfârşit, poziţia după scandalul de miercuri seara, atunci când board-ul de conducere al Asociaţiei Timişoara 2021 s-a terminat într-un scandal, cei prezenţi certându-se, iar edilul părăsind şedinţa. El acuză membrii organismului de conducere că nu ar fi dorit schimbarea statutului, dar recunoaşte, într-un comunicat „fluviu”, dar prezentat pe Facebook şi nesemnat, că toţi ceilalţi membri ai board-ului nu au fost de acord, cu excepţia sa şi a viceprimarului Dan Diaconu.
Nicolae Robu spune că statutul actual ar facilita, de fapt, tot ce se întâmplă rău în cadrul organizaţiei, fiind „în contradicţie cu principiile organizaţionale fundamentale”.
„După cum se cunoaște, deja de multă vreme Asociația Timișoara 2021 -Capitală Culturală Europeană funcționează necorespunzător. Scandaluri interne interminabile au făcut-o total ineficientă și au decredibilizat-o în ochii comunității, atât în componenta culturală a acesteia –am în vedere atât instituțiile culturale ale statului și administrației publice locale, cât și sectorul cultural independent, ong-urile culturale, asociațiile profesionale ale artiștilor, oamenii de cultură exponențiali, artiștii locali emblematici-, cât și componenta economică și cea civică, pur și simplu. Este suficient să menționez, spre exemplificare, faptul că instituțiile culturale cele mai puternice ale orașului -Opera Română, Teatrul Național și Filarmonica Banatul nu mai doresc să facă parte din Asociație-, iar pe de altă parte, că mediul economic refuză, pur și simplu, susținerea sa, sumele obținute din partea acestuia în ultimii ani fiind derizorii –de ordinul doar al zecilor de mii pe an!-. Subsemnatul am atras atenția, în toți acești ani, că lucrurile nu merg cum trebuie. Concluzia desprinsă în ultimul timp a fost că însuși statutul asociației facilitează tot ce se întâmplă rău, el fiind în contradicție flagrantă cu principiile organizaţionale fundamentale. Am cerut insistent corectarea statutului şi, în Comitetul Director, în care subsemnatul sunt Preşedinte de Onoare, am avut impresia că se agreează acest lucru”, spune Robu în comunicatul de pe Facebook, nesemnat.
Conform acestuia, asociaţia „este acaparată pe o direcție pe care nu are ce căuta”, iar membrii consiliului director ar fi refuzat noul statut, când aceştia au cerut dezbaterea punctelor vizate şi nu au acceptat aprobarea fără analiză a ceea ce li s-a pus pe masă. Robu recunoaşte singur că s-a votat în bloc împotriva acestei decizii, doar el şi viceprimarul Diaconu făcând notă discordantă. Ceea ce în mod sigur ridică semne de întrebare…
„Ei bine, tergiversarea acestui demers între timp și atitudinea de ieri de refuz clar al noilor prevederi statutare, a colegilor de Comitet Director alții decât Viceprimarul Dan Diaconu, în bloc, mi-au devoalat indubitabil că Asociația este acaparată pe o direcție pe care nu are ce căuta, fără nicio șansă de a face față misiunii pe care o are, iar eu, ca reprezentant legitim al cetățenilor Timișoarei și al orașului însuşi, în plus ca ordonator de credite al de departe principalului finanțator –Primăria Timișoara- nu pot sta pasiv”, mai menţionează actualul primar.
El se autovictimizează din nou, spunând că publicul îl vede pe el responsabil de un eventual eşec al proiectului.
„A fi capitală culturală europeană este o şansă o dată-n viaţă. Timișoara nu o poate irosi, nu are voie să o irosească! Orașul are potențialități imense, și culturale și economice și de orice natură și numai dacă acestea continuă să fie ignorate se poate eșua în acest proiect. Iar de un eventual eșec, în percepția publică, responsabil ar fi considerat, evident, nimeni altul decât Primarul”, spune edilul şef.
El încearcă, astfel, să justifice de ce proiectul să fie implementat de primărie, „ansamblu Consiliu Local – Aparat Executiv”, făcând apel la o serie de persoane din domeniul cultural, ONG independente, universităţi, etc.
„Iată, pe scurt, de ce am decis să demarez demersurile pentru ca începând de acum, proiectul ”Capitală Culturală Europeană”, așa cum este el angajat prin dosarul de candidatură, completat cu tot ce vom considera că ar fi binevenit să i se adauge, să fie implementat de Primăria Timișoara, oricum, principalul actant în cadrul lui. Chem alături de Primăria Timișoara –rog a se recepta această sintagmă în sensul ei din percepția publică, drept ansamblu Consiliu Local – Aparat Executiv-, drept parteneri cu sarcinile deja asumate și cu deschidere spre altele, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și Guvernul României. Chem, de asemenea, alături de proiect, comunitatea timișoreană: instituțiile culturale ale statului și administrației publice locale; sectorul cultural independent / ong-urile culturale; asociațiile profesionale ale artiștilor; oamenii de cultură exponențiali; artiștii locali emblematici; universitățile –cu un apel special către Facultatea de Muzică și Teatru și Facultatea de Arte Plastice și Design, ambele ale UVT-; actanții industriilor creative; instituțiile economice (bănci, societăți de producție, agenții de turism, societăți prestatoare de servicii diverse); școlile timișorene, de la nivelul primar până la cel liceal, cu un apel special către Liceul de Muzică și Teatru ”Ion Vidu” și Liceul de Arte Plastice; orașele înfrățite și prietene din străinătate și din România; cetăţenii pur și simplu ai oraşului, cei pe care, în definitiv, proiectul trebuie să-i reprezinte și care sunt primii chemați să se bucure de el; instituțiile mass-media”, mai spune actualul primar.
Probabil aşteptându-se deja la reacţii negative, Robu cere mediului politic să facă din TM 2021 subiect de dispută politică, o eventuală poziţie exprimată de acest sector fiind considerată de primar doar jocuri de interese politice,
„Fac un apel, de asemenea, către mediul politic, să se abțină de la a face din proiectul ”Timișoara Capitală Culturală Europeană” subiect de dispute politice, politicianiste, de jocuri de interese altele decât interesele Timișoarei, interesele României. Chiar într-un an electoral fiind!”, a încheiat primarul.
Despre ce măsuri va lua el nu aflăm, dar anunţă că acestea vor fi prezentate în zilele viitoare.
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…
O clipă de neatenţie a fost destul încât să ajungă la spital. I s-a întâmplat…
În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…