Primăria Timişoara

Primăria Timişoara pregăteşte şase sute de mii de lei pentru sute de bone subvenţionale de la bugetul local

Peste 800 de familii vor da de lucru bonelor în următoarea jumătate de an, pe banii municipalităţii, estimează Primăria Timişoara, iar pentru aceasta se vor aloca 600.000 de lei. Nivelul mediu al ajutorului de la bugetul local a fost estimat la 710 lei.

Sute de bone vor putea să lucreze în Timişoara, beneficiind de ajutorul oferit de primărie. Cel puţin asta estimează conducerea oraşului, care a lansat spre votul consilierilor locali un proiect de hotărâre care să stabilească metodologia de acordare a banilor.
Conform acestui proiect, de ajutor ar urma să beneficieze o categorie extrem de largă de noi părinţi.
De ajutorul financiar acordat de Consiliul Local al Municipiului Timișoara pentru plata serviciilor oferite de bonă vor putea beneficia persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară și ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei pe membru de familie. Ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă se acordă pe bază de cerere și acte doveditoare privind componeneța familiei și a veniturilor nete lunare realizate în ultimile 6 luni anterioare depunerii cererii. De asemenea, ajutorul financiar se acordă lunar pentru fiecare copil de vârstă preșcolară care nu este înscris la creșă/grădiniță sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/ grădiniță ori nu a retras copilul de la creșă/grădiniță”, se spune în proiect.
Documentul stabileşte şi o serie de estimări, în sensul că de aceste servicii de specialitate ar urma să beneficieze 845 de persoane. Suma alocată de la bugetul local ar urma să fie de 600.000 de lei. Cât va câştiga o doamnă care se va ocupa de copilul familiei? În medie 710 lei, arată calculele primăriei.
Bugetul estimat până la finele exercițiului bugetar 2020 se ridică la suma de 600.000 lei, iar din estimările serviciilor de specialitate vor beneficiar un număr de aproximativ 845 persoane. Menționăm că a fost luat în calcul nivelul maxim de 710 lei al ajutorului financiar care se acordă pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, conform prevederilor legale în vigoare. Pentru suma de 600.000 lei necesară acordării sprijinului financiar familiilor pentru plata serviciilor oferit de bonă, va solicita rectificarea bugetului Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara cu suma anterior menționată”, se mai spune în proiect.
Acesta mai menţionează că „Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, reglementează un serviciu alternative de asigurare a serviciilor de specialitate de îngrijire și de supraveghere a copilului și stabilește cadrul general în care aceste servicii pot fi prestate. Potrivit H.G. nr. 652/2017 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, serviciile de supraveghere și de îngrijire a copilului pe timpul zilei prestate de bone se încadrează în categoria serviciilor sociale de reconciliere a vieții de familie cu viața profesională prevăzută la art. 73, alin. 2, lit. b și alin. 3 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011 cu modificările și completările ulterioare”, deci nu vor putea fi incluse la „finanţare” decât persoanele specializate.
Rămâne de văzut de unde vor proveni aceste 800 de bone, care să acopere cererile. De bone asiatice nu se pune problema, pentru că acestea au un salariu minim impus, mult mai mare!

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

2 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropoliul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

3 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

10 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

13 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

13 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

16 ore ago