Administratie

Se schimbă reţeaua de termoficare a Timişoarei, pentru suma de 116 milioane de lei

Timp de doi ani, mai multe străzi din Timişoara vor deveni şantier, pentru ca reţelele de termoficare să fie schimbate. Suma de 116 milioane de lei va fi alocată pentru schimbarea ţevilor de căldură principale şi secundare pe zeci de kilometri.

Fan declarat al sistemului centralizat de încălzire centrală, primarul Nicolae Robu a anunţat semnarea contractului pentru înlocuirea totală a ţevilor cârpite, folosite la transportul agentului termic către un număr tot mai mic de apartamente care folosesc acest sistem în oraşul de pe Bega.

Un grup de trei firme, Energomontaj, Erbaşu Construcţii şi Elsaco Electronic şi-au împărţit frăţeşte cele două contracte aferente acestei etape a programului amplu de retehnologizare a sistemului centralizat de încălzire. Sunt, de fapt, două contracte, unul pentru reţeaua primară, respectiv unul pentru reţeaua secundară, unde aceleaşi firme lucrează, dar cu una dintre ele, diferită, pe post de lider.

„Suntem în programul de retehnologizare al Colterm, numai aşa putem proteja mediul şi reduce emisiile. Este etapa a doua. Am semnat contractul pentru proiectare şi execuţie. Lotul 1 presupune reabilitarea a 9,06 kilometri de traseu de reţea primară şi lotul 2 reabiltarea a 20,09 kilometri de reţea secundară. Am stat de vorbă cu firmele care au câştigat şi i-am asigurat de sprijinul nostru şi de celeritate în obţinerea aprobărilor. Sunt 24 luni, 3 luni pentru proiectare şi 21 pentru execuţie. Va exista şi o perioadă de notificare a defectelor, de 36 de luni de la emiterea procesului verbal de la terminarea lucrărilor. Suma alocată este de 116 milioane, 55 milioane pentru lotul 1, 62 milioane pentru lotul 2”, a declarat Nicolae Robu.

El insistă că doar prin susţinerea în continuare a sistemului centralizat de încălzire, în prezent unul care se dovedeşte a fi doar o groapă în care se aruncă permanent bani, se poate proteja mediul

„Avem mult de tras după sistemul centralizat de încălzire. E singurul care asigură posibilitarea de folosi energii regenerabile. Numai aşa putem ţine pasul cu exigenţele în ceea ce priv protecţia mediului”, a mai spus primarul.

Cea mai mare parte a finanţării vine din fonduri europene, dar Uniunea Europeană a impus, alături de banii daţi, şi aducerea preţurilor de furnizare a energiei termice la valoarea celor reale. Aceasta va însemna şi scumpiri ale tarifelor practicate pentru oameni.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Simonis și Fritz s-au pus de acord. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

20 de minute ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

O oră ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

3 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

5 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

5 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

5 ore ago