Opinii

Trist final de carieră! Traian Băsescu, iepurele de sacrificiu al Gabrielei Firea

Liderii PMP sunt foarte deranjaţi că n-au fost chemaţi să facă parte din marea coaliţie anti-PSD care s-a constituit la nivelul Bucureştiului. Şi asta după ce patru ani au mâncat şi băut la masa Gabrielei Firea, votându-i toate proiectele, care de care mai caraghioase. PMP-iştii au vrut să schimbe acum masa, cu cea a alianţei anti-Firea, care pare a fi câştigătoare. Chiar şi aşa, ar fi primit un loc în colţul mesei. Dar s-au încăpăţânat ca la Sectorul III să meargă cu Mihail Neamţu, un  personaj ultraconservator, megaortodox, cu afinităţi legionare şi înfocat admirator al lui Donald Trump. (E drept, nu ştiu cu ce-i foloseşte lui Trump faptul că are un astfel de fan în România).

Absolut normal, USR a refuzat să stea în siajul unui astfel de personaj, iar PMP-iştii, în loc să propună un alt candidat, au plecat supăraţi din colţul lor de masă. O masă la care oricum au fost invitaţi cu scrâşnit din dinţi, fiind atenţionaţi să nu le pută picioarele care până au acum au umblat în trena Gabrielei Firea.

Ce fac PMP-iştii în acest caz? Pac cu şantajul! Îl anunţă pe Traian Băsescu la Primăria Capitalei. Dar au rămas cu şantajul în gât, astfel că acum Băsescu e obligat să candideze, pentru a nu se face şi mai tare de râs. O candidatură însă în care va prelua rolul iepurelui de sacrificiu al lui Firea. Şi o să redau aici definiţia iepurelui de sacrificiu de pe Wikipedia: “În general, această expresie se foloseste în cursele de atletism, unde un alergător fără șanse la câștigarea cursei, ține trena unui alt jucător, în scopul de a-l favoriza pe finalul jocului și de a îl ajuta să căștige. Această practică a fost interzisă și jucătorii depistați că folosesc această metodă sunt penalizați. Expresia iepure de sacrificiu a fost preluată în mai multe domenii și reprezintă sacrificarea voită a cuiva în scopul obținerii unei victorii a echipei din care face parte cel sacrificat”.

Sintagma iepurelui de sacrificiu a fost importată de mult timp şi în politică, definindu-l pe cel care intră în cursă fără şanse, doar cu scopul de-a ajuta un alt candidat. Adică exact ce se pregăteşte a fi Băsescu pentru Firea. Fiindcă nu are nici cea mai mică şansă de victorie. Nu trebuie să mai explic aici importanţa alegerilor din Bucureşti, acestea fiind un indicator şi pentru parlamentare. Un PSD perdant în Capitală, înseamnă un PSD zdrobit la alegerile parlamentare.

Evident, pentru a fura voturile electoratului anti-PSD de la Nicuşor Dan, Băsescu va deveni cel mai vocal critic al Gabrielei Firea. Va spune că el este adevăratul stindard al dreptei anti-PSD-iste şi că e singurul cu şanse. Media PSD-istă se va buluci să-i preia mesajele anti-Firea, inclusiv Antena 3. Televiziunile şi site-urile PSD-iste îl vor prezentat drept un mare… anti-PSD-ist. De ce? Fiindcă doar aşa va putea fura voturi de la Nicuşor Dan, jucând perfect rolul iepurelui de sacrificiu.

Dar mai poate păcăli Băsescu electoratul anti-PSD-ist, care oricum e mai informat? Mai poate să păcălească pe cineva cel care alături de Elena Udrea – cu care a şi moşit PMP-ul – a stat umăr la umăr cu Dragnea, Nicolicea, Iordache, Mitralieră etc. în asaltul împotriva justiţiei şi a statului de drept? Inclusiv zilele trecute absolut toţi parlamentarii PMP au votat împotriva proiectului de lege PNL-USR privind desfiinţarea Secţiei Speciale, o creaţie PSD-istă menită să-i intimideze pe procurorii anti-corupţie. Inclusiv la PSD au mai fost unii care au votat proiectul, la PMP niciunul. Şi mai poate oare electoratul anti-pesedist să-l voteze pe cel pe fruntea căruia scrie mare Petrov?

Foarte probabil, alegerile la Primăria Capitalei vor însemna şi finalul carierei politice a lui Băsescu, cel care va intra în istorie ca iepure de sacrificiu pentru clanul Pandele-Firea din Voluntari şi al PSD-ului. Trist capăt de drum pentru cel care, cândva, a însemnat o mare speranţă pentru milioane de români. Dar un final previzibil din momentul în care a schimbat “băsismul” cu “udrismul”.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Cinci firme și asocieri de firme vor să realizeze Centura Vest Timișoara

Concurență mare pe șantierul de realizare a Centurii Vest Timișoara. Cinci firme și asocieri de…

2 ore ago

Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, vom avea o nouă ediție a Cursei Rățuștelor pe Bega

Mult apreciata și gustata Cursă a Rățuștelor pe Bega, cel mai cunoscut și îndrăgit proiect…

7 ore ago

5 motive pentru a oferi cadou gadget-uri

Ai rămas în pană de idei și nu știi ce cadouri să le mai oferi…

7 ore ago

Primăria Timișoara prelungește termenul de selecție pentru bugetarea participativă

Primăria Timișoara a decis să extindă termenul de înscriere în cadrul comisie care va monitoriza…

8 ore ago

Alianța Dreapta Unită și-a prezentat propunerile de primar pentru câteva din localitățile cheie din Timiș

Alianța Dreapta Unită și-a prezentat, miercuri, candidații pentru mai multe primării din județ, oameni cu…

9 ore ago

Dat dispărut de acasă, găsit după o săptămână, spânzurat

Cea mai îngrozitoare veste pe care o putea primi o familie, a venit de la…

9 ore ago