Politica

Adrian Pau: Nu putem aștepta mereu bani de la București pentru sănătate. Putem interveni eficient și pe plan local (P)

Spital regional, spital municipal, institut oncologic – promisiuni care revin periodic în discursul politicienilor de toate culorile din Timiș. Prea puțini vorbesc însă de reducerea incompetenței din sistemul sanitar, de gestionarea corectă a resurselor financiare, deloc mici, sau de ce se poate face urgent. Echipa Pro România consideră că administrația județeană are pârghiile necesare pentru a face ordine în sistem și nu trebuie neapărat să aștepte bunăvoință autorităților centrale.

E la modă în pandemia de Covid să vorbim despre sănătate. Acest domeniu esențial nu trebuie însă privit doar în acest context special, ci trebuie ținut cont că, oricum, nevoile din sistem sunt în permanentă creștere. Dintotdeauna, sănătatea a fost considerată, cel puțin la nivel declarativ, prioritară. Când a venit însă vorba de alocări financiare și lucruri concrete, lucrurile nu stau atât de bine.

Periodic se fac declarații și se promit spitale noi sau modernizări de spitale existente. Din nefericire, între vorbe și fapte apar discrepanțe majore și sunt foarte puține realizările practice. Autoritățile dau vina pe guvern și, de cele mai multe ori, lucrurile rămân blocate din cauza impotenței manageriale din administrație.

Soluțiile se găsesc pe plan local

Noi, echipa Pro România, considerăm că în acest sector trebuie acționat imediat la managementul administrativ. Sunt două lucruri care se pot face rapid: stoparea „sifonării” banilor publici, prin tot felul de firme căpușe și înțelegeri private, și alocarea banilor cu adevărat spre actul medical.

Timișul are un potențial foarte mare în domeniu, prin existența Universității de Medicină, și, cu certitudine, mulți absolvenți doresc să rămână aici, după terminarea studiilor. Dacă tinerii medici vor primi un sprijin pentru a putea locui și profesa aici, Timișul și-ar putea asigura imediat resursa umană care să ofere o asistență medicală de calitate pentru locuitorii săi.

Un lucru este cert chiar și în actualele condiții: Timișul are personal medical bine pregătit, dar acesta are o mare problemă, legată de posibilitatea tehnică de a-și desfășura activitatea. Concret, este nevoie de modernizarea și de construirea unor noi unități medicale.

Asta se poate pe plan local, fără să dăm mereu vina pe „centru”. E nevoie de implicare, de eficiență și de organizare.

Bani avem, cum îi cheltuim e problema

Cu toate promisiunile făcute până în prezent, trebuie să fim conștienți că ridicarea de la zero a unui spital regional va fi foarte greu de pus în practică. Până când acest lucru va putea fi realizat, se impun în primul rând, considerăm noi, investiții masive în spitalele existente. Vorbim atât de Spitalul Județean Timișoara, cât și de unitățile sanitare care funcționează la nivelul fiecărei UAT.

„Nu putem aștepta cu ochii peste Carpați să vină banii de la București. Când ajung, sunt bineveniți dar, până atunci, trebuie să încercăm la nivel județean și local să chivernisim eficient banii pe care îi avem la îndemână. Când Pro România va fi implicată în conducerea CJT vom structura un grup format din consilieri județeni și locali, manageri de spitale, medici care vor decide împreună cum pot fi folosite eficient resursele financiare disponibile. Managementul banilor publici, cred eu, este una din principalele probleme ale momentului și aceasta trebuie rezolvată”, susține Adrian Pau, candidatul Pro România la funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș.

Competență, nu politică

În timp s-a dovedit că mult discutații „bani de la București”, pe care îi invocă administrația județeană, sunt doar soluții pe termen lung și foarte lung. Programul Pro România presupune o implicare mai mare a autorităților județene și locale în administrarea spitalelor.

Se poate face acest lucru atât prin modificarea cuantumului de alocație bugetară către sănătate, cât și prin urmărirea cu rigurozitate a felului în care sunt cheltuiți banii publici alocați pentru acest sector. Pe de altă parte, este esențial ca funcțiile-cheie din sistemul sanitar să fie ocupate pe criterii de competență dovedite, nu pe simpatii politice.

Comandat de Partidul Pro România – Organizația Timiș. Executat de de SC AHY Office CMF: 21200010. Tiraj: 6000

Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

10 minute ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

O oră ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

3 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

3 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

3 ore ago

Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…

4 ore ago