Administratie

S-a rezolvat problema finanţării. Asociaţia TM 2021 primeşte trei milioane de lei, prin intermediul Casei de Cultură a Municipiului

Contractul, în valoare de 3 milioane de lei, dintre Casa de Cultură a Muncipiului și  Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii a fost semnat şi include finanțarea a 15 proiecte culturale și de voluntariat, care presupun susţinerea a peste 100 evenimente și activități care vor avea continuitate și în următorii ani.

Pe lista proiectelor se află acţiunile Memoriile Cetății, aflat la a III-a ediție, Cămine în Mișcare – a III-a ediție, Teatrul ca Rezistență, Patrimoniul sub reflectoare – a II-a ediție.

Vor fi şi o serie de proiecte inedite: Contur și Contextul artei din Estul Europei în anii ’60 -’70, precum și instalațiile de lumină și new media grupate sub titlul Light Up! și Lumini captivante, ce urmează a fi selectate prin apeluri publice.

Deoarece rolul Capitalei Europene a Culturii este, înainte de toate, acela de a conștientiza și consolida valori europene precum diversitatea, cetățenia activă ori

dezvoltarea sustenabilă, vor reveni pe agenda acestei toamne şi alte acţiuni mai “inedite”: festivalul de gastronomie sustenabilă La Pas, Luna istoriei LGBTQ+.

Va fi demarat și un amplu program de voluntariat cultural. Primele evenimente vor avea loc în luna octombrie, deși inițial au fost programate pentru lunile mai-iunie, însă au fost amânate de mai multe ori din cauza lipsei finanțării.

În opinia directorului executiv al Asociaţiei, aceasta s-a confruntat cu „frământări interne”, care au fost depăşite.

„A fost o perioadă extrem de dificilă, din toate punctele de vedere, însă în acest moment Timișoara Capitală Europeană a Culturii se află într-o perioadă de reorganizare și resetare. În primul rând, criza sanitară a oprit desfășurarea evenimentelor culturale începând cu primele luni ale acestui an. Tot în acest an, asociația s-a confruntat cu diferite frământări interne, la nivelul organizației, care au fost dcuepășite. Lipsa finanțării ne-a oprit să organizăm programele culturale mai devreme, iar acum, odată cu semnarea contractului cu Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, vom demara proiectele care ar fi trebuit să fie începute din primăvară. Este important ca aceste proiecte culturale să aibă o continuitate, deoarece ele mențin memoria colectivă, promovează arta și noile tehnologii, precum și valorile europene și împreună reprezintă esența Timișoarei – capitală europeană a culturii”, a anunţat Simona Neumann.

Vă reamintim că în urmă cu câteva luni, organizaţia timişoreană s-a confruntat cu mari probleme, atunci când membrii board-ului au refuzat să aprobe solicitările lansate de Nicolae Robu, care a încercat să-şi impună viziunea asupra managementului TM 2021. Ca urmare a situaţiei apărute, membrii boardului, în frunte cu preşedintele Horaţiu Rada, şi-au înaintat demisiile.

Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a fost înființată în 2011, cu scopul de a pregăti dosarul de candidatură pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. După celebrarea titlului, Asociația își continuă misiunea de a dezvolta proiecte culturale în sprijinul comunității.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

9 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

9 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

10 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

10 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

11 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

14 ore ago