Contractul, în valoare de 3 milioane de lei, dintre Casa de Cultură a Muncipiului și Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii a fost semnat şi include finanțarea a 15 proiecte culturale și de voluntariat, care presupun susţinerea a peste 100 evenimente și activități care vor avea continuitate și în următorii ani.
Pe lista proiectelor se află acţiunile Memoriile Cetății, aflat la a III-a ediție, Cămine în Mișcare – a III-a ediție, Teatrul ca Rezistență, Patrimoniul sub reflectoare – a II-a ediție.
Vor fi şi o serie de proiecte inedite: Contur și Contextul artei din Estul Europei în anii ’60 -’70, precum și instalațiile de lumină și new media grupate sub titlul Light Up! și Lumini captivante, ce urmează a fi selectate prin apeluri publice.
Deoarece rolul Capitalei Europene a Culturii este, înainte de toate, acela de a conștientiza și consolida valori europene precum diversitatea, cetățenia activă ori
dezvoltarea sustenabilă, vor reveni pe agenda acestei toamne şi alte acţiuni mai “inedite”: festivalul de gastronomie sustenabilă La Pas, Luna istoriei LGBTQ+.
Va fi demarat și un amplu program de voluntariat cultural. Primele evenimente vor avea loc în luna octombrie, deși inițial au fost programate pentru lunile mai-iunie, însă au fost amânate de mai multe ori din cauza lipsei finanțării.
În opinia directorului executiv al Asociaţiei, aceasta s-a confruntat cu „frământări interne”, care au fost depăşite.
„A fost o perioadă extrem de dificilă, din toate punctele de vedere, însă în acest moment Timișoara Capitală Europeană a Culturii se află într-o perioadă de reorganizare și resetare. În primul rând, criza sanitară a oprit desfășurarea evenimentelor culturale începând cu primele luni ale acestui an. Tot în acest an, asociația s-a confruntat cu diferite frământări interne, la nivelul organizației, care au fost dcuepășite. Lipsa finanțării ne-a oprit să organizăm programele culturale mai devreme, iar acum, odată cu semnarea contractului cu Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, vom demara proiectele care ar fi trebuit să fie începute din primăvară. Este important ca aceste proiecte culturale să aibă o continuitate, deoarece ele mențin memoria colectivă, promovează arta și noile tehnologii, precum și valorile europene și împreună reprezintă esența Timișoarei – capitală europeană a culturii”, a anunţat Simona Neumann.
Vă reamintim că în urmă cu câteva luni, organizaţia timişoreană s-a confruntat cu mari probleme, atunci când membrii board-ului au refuzat să aprobe solicitările lansate de Nicolae Robu, care a încercat să-şi impună viziunea asupra managementului TM 2021. Ca urmare a situaţiei apărute, membrii boardului, în frunte cu preşedintele Horaţiu Rada, şi-au înaintat demisiile.
Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a fost înființată în 2011, cu scopul de a pregăti dosarul de candidatură pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. După celebrarea titlului, Asociația își continuă misiunea de a dezvolta proiecte culturale în sprijinul comunității.
La ora 18.00, la trei ore după deschiderea secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…
Eugen Dogariu, senator de Timiș, spune că la vot a ales ”calea sigură pentru Timiș”.…
Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…
La ora 12.00, la cinci ore după deschiderea secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…
După ce și-a exercitat dreptul la vot, Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş, totodată președinte al…
Etapa a 11-a din prima ligă de futsal a debutat sâmbătă, 23 noiembrie, la Deva,…