Opinii

Șansa lui Alin Nica

Dacă un pesedist din gena lui Oprișan s-ar pregăti să câștige președinția unui consiliu județean oare pentru ce ar face-o? Da, să scoată județul din noroi și atunci se pune cu firmele prietene să asfalteze până se termină mandatul. Apoi, mai împarte banii din social, sport sau cultură la tot felul personaje cu talent sau fără valoare, iar pe final de an echilibrează bugetele primăriilor după culoarea politică a edililor. Festivaluri de folclor, mici, bere și, pentru seriozitate, ceva bani în vreun spital ce-l are sub administrare și gata, mai trece un mandat de patru ani. Dar în primul și în primul rând o face pentru a arăta cine e jupânul. Cine dă banul, cui trebuie să i se facă plecăciunea.

Dacă Ilie Bolojan, primar de Oradea, a lăsat municipalitatea unui ucenic în politică pentru a se duce președinte la Consiliul Județean Bihor, am zice că a făcut-o pentru că această funcție să nu ajungă pe mâna unui „oprișan” desenat mai sus. După ce a atras 550 milioane de euro fonduri europene pentru Oradea, s-a gândit că poate face din orașele mai mici ale județului poli de dezvoltare care să atragă investiții și să ofere locuri de muncă. Că are autoritatea administrativă necesară punerii cap la cap a unor proiecte transjudețene și de interes regional, să atragă finanțări guvernamentale, astfel ca dezvoltarea să se producă mai armonios și nu în logica baronilor de până acum.

Mi-ar plăcea să cred că venirea lui Alin Nica la șefia Consiliului Județean Timiș face parte din restartul de care se bucură și Timișoara administrativă prin venirea lui Dominic Fritz. Despre Alin Nica, fostul primar de Dudeștii Noi, nu știm prea multe ca simpli alegători. Nu că n-ar fi făcut treabă, dar focalizarea mediei a fost mult mai redusă în cazul unui primar de comună. Alin Nica a fost mai cunoscut pentru alte calități. Cântă, bucătărește la TV, dar nu pentru asta trebuie să meargă în Palatul Administrativ. Alin Nica trebuie să se despartă de imaginea asta de făcător de entertainment și să fie luat în serios de cei ce se înhamă la muncă.

E corect să lupți pentru dreptate și să reglezi politica internă de partid, dar Alin Nica se desparte și de imaginea de „lider de sindicat” în politică pentru a se apuca să construiască sănătos și egal pentru toți. Noul președinte al PNL Timiș și al administrației județene e mai cunoscut pentru faptele sale de vitejie din fruntea grupului anti-Robu de primari liberali, unii cu imagine și apucături de baroni locali, decât pentru munca din comisiile de administrație locală ale Uniunii de la Bruxelles. Repet, nu e vina lui pentru asta. Dar nouă, alegătorilor, pentru acea preocupare administrativă sperăm să-l cunoaștem mai bine, nu pentru loialitatea față de un edil sau altul, Petru Roman sau Dănuț Groza.

Și când spuneam că Alin Nica trebuie să deschidă Timișul administrației moderne nu mă gândeam la trafic de influență la un posibil guvern PNL pentru finanțarea județului la cote nemaivăzute până acum. Asta nu ar fi nimic modern, deși electoratul locului ar merita să se întoarcă roata și în favoarea lui, după trei decenii de „nepotriviri” ipocrite din toate taberele politice. Ar fi comod să se întâmple așa, dar nu așa reformezi o instituție, nu așa decuplezi primarii de stăpâni și nevoia de traseism.

Alin Nica trebuie să participe la reforma administrativă ce-ar trebui să fie în atenția viitorului guvern, Alin Nica trebuie să exceleze în practici corecte administrative, să aibă viziune pentru a investi banul și mai puțin să se ocupe cu simpla cheltuire a lui, cum s-ar pricepe orice „oprișan” adus la putere din sărăciq, prostia sau inconștiența electoratului.

Alin Nica, Dominic Fritz, un nou guvern PNL-USR după alegerile parlamentare ar putea fi o aliniere poltică de „planete” cum nu puteam spera mai bine să se întâmple pentru aceste entități administrative timișene, pentru noi, cetățenii acestora. Cu un start bun, reformă în instituțiile ce le conduc pentru a le scoate din anchilozarea din ultimele decenii, Alin Nica și Dominic Fritz au șansa să ne îngroape pe mulți din aceste funcții, fiind politicieni tineri, de cursă lungă. Nu dezamăgind, ci profitând de această frumoasă șansă ce-au primit-o la ultimele alegeri.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

4 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

4 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

4 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

6 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

6 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

7 ore ago