Social

Universitatea de Științe Agricole Timișoara, proiecte de o sută de milioane de euro din fonduri europene

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara dorește să acceseze fonduri nerambursabile de aproximativ 100 de milioane de euro în noul ciclu de finanțare. În jur de 12 persoane lucrează permanent pentru acest obiectiv, dar numărul efectiv de persoane care se alătură proiectelor, ajunge la câteva zeci, fiind vorba despre studenți și cadre didactice care s-au alăturat proiectelor individuale.

Sunt deja numeroase proiecte care au fost întocmite, altele sunt în curs de elaborare, dar scopul este unul clar: atragerea de fonduri europeme.

”Ne poziționăm ca jucător important pe piața de cercetare inovare, în condițiile în care domeniul nostru face parte din sectorul bioeconomic, specializare agroalimentar. Vrem să aducem în echipă mulți studenți și cadre didactice, să depunem câte un proiect pe toate axele. Am realizat o strategie în direcțiile în care vrem finanțare Scopul nostru este să aducem finanțare cu câte un proiect pe fiecare axă pentru care suntem eligibili”, a declarat Gabriel Șuster, coordonator al Unitatății de Management a Proiectelor cu Fonduri Europene din cadrul USAB.

La Timișoara se dorește și crearea unei adevărate baze de date genetice, în care să fie incluse informații despre plantele și animalele din această parte a țării.

“Universitatea noastră a lansat solicitarea către ADR Vest Timișoara. USAMVB este o instituție integratoare, alături de CJT și institutele de cercetare Lovrin, Caransebeș, Miniș, Arad, dar și de alte instituții din sectorul amplu al agriculturii din Timișoara, județul Timiș, Arad și Caraș Severin. Astfel, noi solicităm o finanțare de 44 milioane de euro pentru a revigora genetica românească, inputurile pentru agricultură, necesare fermierilor. Suntem încrezători în produsele din UE sau din altă parte, dar vrem să încurajăm inputurile și genetica românească pentru agricultură. E un proiect depus de noi pentru a fi finanțat. În activități participă și specialiști din cele trei județe, dar și de la celelalte trei universități de stat din Timișoara: UVT, UMFT și UPT”, a spus Cosmin Popescu, rectorul universității timișorene.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

În Banat, mai avem parte de câteva zile de primăvară! Când revine frigul

Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…

14 ore ago

Zonele verzi din Timișoara au, din 2024, mai mult cu 20.000 de metri pătrați

Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…

15 ore ago

Fiecare cu problemele sale. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş vrea un recensământ al… “sorosiştilor”

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…

18 ore ago

La Timișoara va sosi în primăvară primul firobuz nou dintr-un lot de 33 comandat de primărie la turcii de la Bozankaya

Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…

19 ore ago

Ortodocșii pe rit vechi primesc încă două zile la Târgul de Crăciun

Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…

20 de ore ago

Handbalist de la Poli, remarcat la prima acţiune cu naţionala

Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…

20 de ore ago