Social

Grefierii din Timișoara sunt speriați de coronavirus și cer să fie testați de DSP

Grefierii instanțelor timișorene cer să fie testați cu prioritate de cei de la Direcția de Sănătate Publică, pentru că riscă să se infecteze și să îmbolnăvească publicul cu coronavirus. Conform reprezentanților Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federația PUBLISIND, instanțele și parchetele din România au devenit adevărate focare de răspândire a noului coronavirus, iar pe măsură ce salariații continuă să se prezinte la locul de muncă, factorii decidenți nu reușesc să identifice resursele necesare pentru implementarea măsurilor adecvate de protecție împotriva răspândirii virusului.

În plus, este de notorietate că activitatea din instanţe și parchete este bazată preponderent pe interacțiunea fizică cu justițiabilii și alți participanți la înfăptuirea actului de justiție, iar activitatea propriu-zisă implică în cele mai multe cazuri prezența fizică a personalului la serviciu.

”Tragem, din nou, un semnal de alarmă și reclamăm faptul că unele sectoare, precum arhive și registraturi și cele în care salariații sunt în contact direct cu publicul, cum este cazul ședințelor de judecată, necesită măsuri de control și prevenire, mai riguroase decât alte sectoare. Cu toate acestea, angajatorii nu au reușit să identifice riscurile și să întreprindă măsurile necesare pentru supravegherea și atenuarea acestor riscuri. Având în vedere creșterea alarmantă de cazuri Covid-19 în rândul salariaților din instanțe și parchete, media de vârstă și bolile profesionale de care suferă grefierii, care îi plasează în grupa vulnerabilă de risc, solicităm public Direcțiilor de Sănătate Publică din întreaga țară testarea tuturor angajaților din cadrul autorității judecătorești”, mai spun cei de la sindicat.

Întrucât o conduită preventivă poate limita răspândirea infectărilor, grefierii solicită ca la nivelul fiecărei Direcții de sănătate publică să se stabilească o procedură pentru ca întregul personal care desfășoară program cu publicul să fie testat cu teste antigen, încă de la primele simptome.

Imposibilitatea identificării celor infectați și mai ales absenţa testării a generat contaminarea de-a valma a salariaţilor și deschiderea unor adevărate focare de răspândire a virusului Covid 19 în orașe precum București, Bacău, Iași, Ploiești, Timișoara, Sibiu, Cluj Napoca, Oradea.

În contextul în care instanțele judecătorești își suspendă activitatea cu publicul din cauza contaminării în masă a salariaților (cum este cazul la Cluj-Napoca), ce nu poate fi întreruptă în absenţa testării, autorităţile statului, prin D.S.P., menţin procedurile care au generat acest dezastru, refuzând testarea salariaţilor care au intrat în contact cu persoane confirmate ca fiind infectate COVID-19.

Există posibilitatea ca angajații cu test antigen pozitiv să fie testatați RT-PCR, iar în cazul în care acest test este pozitiv, testarea în masă devine obligatorie.

”În acest sens, ne arătăm disponibilitatea de a sprijini DSP cu obținerea informațiilor necesare efectuării anchetelor epidemiologice la locul de muncă și, pentru a nu pune presiune pe centrele de testare, inclusiv cu organizarea personalului pentru testare la locul de muncă. Mai mult, este de neînţeles de ce în Justiție testarea salariaților este refuzată, în condiţiile în care s-a creat și cadrul fiscal prin adoptarea O.U.G. nr.181/2020 – act normativ ce completează prevederile Codului fiscal, în sensul introducerii în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor neimpozabile și care nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale a sumelor reprezentând contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19, la inițiativa angajatorului/plătitorului, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor. În raport de aceste noi prevederi fiscale, solicitam public Ministerului Justiției emiterea unei circulare către toți angajații din cadrul Autorității judecătorești pentru a demara procedurile de testare a angajaților prin intermediul D.S.P.-urilor sau de a deconta contravaloarea testelor efectuate în privat de salariați din banii proprii. Măsura este una de prevenire a răspândirii virusului și de contaminare a întregului personal, care dacă nu va fi luată va conduce, gradual, la suspendarea activității în toate instanțele și parchetele din țară”, mai spun sindicaliști

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

44 de minute ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

4 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

4 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

7 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

8 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

9 ore ago